Ukupna šteta sukoba EU i Rusije iznosi 18 mijardi eura za 2015. godinu

7. Jan 2017. | 08:01 | NV
(FILES) A file photo taken on April 24, 2009 shows the European Union flag and national flags in front of the European Parliament in Strasbourg, eastern France. The Nobel Peace Prize was on October 12, 2012 awarded to the European Union, an institution currently wracked by crisis but is credited with bringing more than a half century of peace to a continent ripped apart by World War II.
 AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

Sankcije Rusiji i kontrasankcije oštetile su ekonomiju 27 evropskih zemalja za 17,6 milijardi eura u prošloj godini, a izgubljeno je i 400 hiljada radnih mjesta, navodi austrijski Institut za ekonomska istraživanja, prenosi srna.rs.

Najveća ekonomija EU (Njemačka) izgubila je 97 hiljada radnih mjesta i više od šest milijardi eura, a Austrija 550 miliona eura i sedam hiljada radnih mjesta.

Kako navodi “Standard”, ekonomisti Instituta procjenjivali su učinak sankcija Rusiji i ruskih kontrasankcija na osnovu statističkih podataka za 2015. godinu.

Šteta po ekonomsku aktivnost u Francuskoj iznosila je 1,63 milijarde eura, u Poljskoj 1,36 milijardi, u Italiji 950 miliona, a u Češkoj 760 miliona eura.

Izvoz iz Austrije u Rusiju u 2015. godini pao je za gotovo 40 posto u poređenju sa prethodnom godinom, a pale su i isporuke iz drugih zemalja.

Međutim, stručnjaci austrijskog instituta naglašavaju da je pogoršanje vanjskotrgovinskih pokazatelja povezano ne samo sa “ratom sankcija”, već i sa slabljenjem ruske ekonomije usljed kolapsa cijena nafte i devalvacije rublje.

Istraživanje je sprovedeno na zahtjev Ministarstva ekonomije Austrije.

 

NV

Na vrh