UN: Iran jedna od najvelikodušnijih država za izbjeglice

16. Mar 2017. | 16:35 | NV
UNHCR-e1463567630994

U trenutku kad Iranci nisu više dobrodošli u SAD, UN je proglasio Iran jednom od najvelikodušnijih zemalja kada se radi o prihvatu izbjeglica, posebice afganistanskih, piše Hina, a prenose regionalni mediji.

Iranska vlada bila je “primjer u prihvatu izbjeglica i otvaranju granica”, tvrdi Sivanka Dhanapala koji u Teheranu vodi ured UNHCR-a, ali “o tome se ne govori dovoljno.”

Milion Afganistanaca legalno je prihvaćeno u Iranu unazad gotovo 40 godina, a nevladine organizacije procjenjuju da njih dva miliona tamo živi potajice.

Ti Afganistanci, prema podacima UN, predstavljaju četvrtu najveću izbjegličku populaciju u svijetu. Bila je druga do izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine koji je proizveo egzodus miliona izbjeglica, posebno u Tursku i Liban.

Pripadnici stranih nevladinih organizacija u Teheranu ističu ironiju da je Iran među šest većinski muslimanskih zemalja na meti američkog predsjednika Donalda Trumpa, dok Teheran nastavlja prihvaćati Afganistance, žrtve sukoba koji je djelomično prouzročio SAD.

 

NV / foto ilustracija

Na vrh