UN: Jemenu prijeti glad

28. Feb 2017. | 08:01 | NV
56559

Glavni zamjenik sekretara UN-a za humanitarna pitanja Stephen O’Brien, koji je u posjeti Jemenu, upozorio je jučer da je ta ratom zahvaćena zemlja izložena “velikom riziku gladi”, prenose regionalni mediji.

“Suočeni smo s velikim rizikom gladi ako međunarodna zajednica ne ubrza finansiranje” programa humanitarne pomoći Jemenu i “ako sukobljene strane nastave otežavati dostavu humanitarne pomoći”, rekao je O’Brien u Adenu.

Gotovo 19 od 26 miliona stanovnika Jemena treba humanitarnu pomoć, upozorio je, dodajući da “sedam miliona Jemenaca ne zna odakle će im doći idući obrok.”

Zračna luka u Sani zatvorena je što se teško odrazilo na uvoz lijekova, kao i bombardiranje luke u Hudeidi, preko koje se odvija velik dio uvoza o kojem zemlja gotovo u potpunosti ovisi.

UN je zatražio 2,1 milijardu dolara pomoći za Jemen za ovu godinu.

Podsjetimo, nakon što su Husi, inače šiiti, i dijelovi vojske preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Jemena, izbjegli predsjednik Mensur Hadi sklonio se u Saudijsku Arabiju, koja je ubrzo formirala koaliciju za borbu protiv Husa i svakodnevno bombardira ovu zemlju uništavajući insfrastrukturu i ubijajući veliki broj civila, saopćio je ranije UN.

Mirovni pregovori strana u sukobu za sada nisu davali rezultat.

Saudijska Arabija Huse želi poraziti jer ih vidi kao produženu ruku Irana, ali za sada to nije uspjela. Šta više, Husi su u više napada izveli napade na saudijski teritorij, kako raketama tako i kopnenim trupama.

 

NV

Na vrh