UN pozvao vlasti Mijanmara da zaustave etničko čišćenje Rohinja, nobelovci pozvali UN da djeluje

14. Sep 2017. | 20:47 | NV
vijece_sigurnosti_UN

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je Mijanmar da odmah prekine nasilje u toj zemlji protiv muslimanske manjine Rohinja koja masovno bježi u Bangladeš, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Čelnica Myanmara Aung San Suu Kyi je otkazala dolazak na Opću skupštinu UN-a zbog međunarodnih kritika s kojima se suočava, jer nije uradila ništa da zaštiti muslimane u Mijanmaru, te tako opravdala Nobelovu nagradu za mir.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, Vijeće sigurnosti UN-a naglasilo je da je potrebno odmah osigurati humanitarni pristup za Rohinje.

Članice Vijeća sigurnosti pozivaju mijanmarsku vladu da se drži svojih obećanja u vezi pristupa humanitarne pomoći državi Rahin, prema deklaraciji koju je pročitao aktuelni predsjednik VS UN, etiopijski ambasador Tekeda Alemu. UN i nevladine organizacije imaju pristup pripadnicima manjine Rohinja samo u Bangladešu.

Gotovo 400.000 ljudi izbjeglo je u Bangladeš od kraja augusta u bijegu od represije mijanmarske vojske zbog stalnih napada na pobunjenike iz zajednice Rohinja.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je vladu Mijanmara da prekine vojnu operaciju i nasilje protiv Rohinja, te istakao da egzodus trećine stanovnika muslimanske zajednice smatra etničkim čišćenjem.

U otvorenom pismu UN-u desetak dobitnika Nobelove narade, među kojima su Pakistanka Malala Yousafzai, Bangladešanin Muhammad Yunus i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, pozvali su UN na akciju.

“Pozivamo vas da poduzmete odlučne akcije radi zaustavljanja nasilja nad nedužnim civilima”, napisali su Yousafzai i desetak nobelovaca, a među ukupno 29 potpisnika je i britanski milijarder Richard Branson.

 

NV / NAP

Na vrh