Uništenje ISIL-a prikazano u četiri mape

17. Nov 2017. | 12:10 | NV
21568147_0

Za samo tri godine teroristi ISIL-a su uspjeli zauzeti velika prostranstva Sirije i Iraka i uspostaviti ozbiljnju prijetnju za opstanak te dvije države.

Munjevito osvajanje novih teritorija zaustavljeno je tokom 2015. godine. Na ovoj mapi koja je pred Vama, AP je predstavio gubljenje/osvajanje teritorija ISIL-a od januara 2015. godine do novembra 2017. godine.

Iako mapa nije precizna u pogledu pokazatelja ko sada kontroliše teritorije koje je nekad kontrolisao ISIL, ipak je definitivna potvrda da u pograničnom dijelu Sirije i Iraka ova teroristička grupa nepovratno nestaje.

Za uništenje ISIL-a u samo dvije godine najveće zasluge nosi sirijska i iračka vojska, kurdske i šiitske milicije u Siriji i Iraku, libanski Hezbollah koji je uzeo učešće u svim velikim bitkama u Siriji, operacije turske vojske uz granicu sa Sirijom gdje je Ankara podržala dio sirijske opozicije u sukobu sa ISIL-om te zračni napadi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Pored toga, ISIL je bio meta i ruskih i iranskih balističkih raketa, te ruskih strateških bombardera.

Ruskim bombardovanjem ISIL-u je nanesena ogromna šteta, budući da su ruski avioni pogađali ciljeve koji do toga momenta niko nije napadao, ili rijetko je ih napadao. Za samo nekoliko mjeseci ruski avioni su gotovo uništili ISIL-ovu trgovinu nafte, gađajući kamione koji su naftu prevozili te mjesta gdje se nafta crpila. Bez novca od prodaje nafte ISIL nije mogao dugo, uprkos svim drugim izvorima finansiranja.

Najveći porazi ISIL-a počeli su nakon što je sirijska armija oslobodila Palmiru u dubini sirijske pustinje. Nakon toga operacije protiv ISIL-a su postale lakše, budući da je sirijska vojska iz Palmire mogla napasti u bilo kojem pravcu teritorije koju kontroliše ISIL, što je u konačnici natjeralo teroriste iz ofanzive u defanzivu.

Odlučujuće bitke u Iraku su bile one za Mosul i grad Tal Afar. Prvi su oslobodile snage iračke vojske u teškoj i dugotrajnoj borbi, dok je Tal Afar bio pregažen u munjevitoj akciji šiitskim milicija.

Nakon ovih pobjeda analitičari nisu imali dileme da li će ISIL biti poražen, već se postavljalo pitanje kada će se to desiti.

Danas ISIL kontroliše usko područje uz granicu Sirije i Iraka, nekoliko gradova u dolini rijeke Eufrat u Siriji i Iraku i samo je pitanje vremena kada će sirijska i iračka vojska te šiitske i kurdske milicije u potpunosti ovladati tim prostorom.

Pored toga postoje i tri enklave pod kontrolom ISIL-a. Jedna od njih se nalazi u provinciji Hama i pitanje je vremena kada će biti u potpunosti poražena od strane mnogobrojnijih snaga sirijske vojske. Druga enklava se nalazi u predgrađu Damaska i okružena je snagama sirijske vojske i Al-Qaide sa druge strane. Treća enklava je smještena na granici sa Izraelom, a sa svih ostalih strana je okružena snagama sirijske opozicije.

 

NV / foto mapa AP

Na vrh