UPFBiH: Vlada FBiH vrši pritisak na Ustavni sud i služi se netačnim podacima

20. Mar 2017. | 15:29 | NV
52331

“Udruženje poslodavaca FBiH smatra neprimjerenim i neosnovanim izjašnjenje Vlade Federacije BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit kojeg je Ustavnom sudu FBiH podnio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović”, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca. U nastavku saopštenja se kaže:

“Izjašnjenje Vlade FBiH sa posljednje sjednice povodom ovog zahtjeva puno je paušalnih i pravno neargumentiranih navoda, zasnovanih na netačnim podacima. Osnovni problem jeste retroaktivna primjena novog Zakona, i to je premijer FBiH javno, u gostovanju u televizijskoj emisiji „Pošteno“ na FTV dana 06.02.2017. godine, i priznao.

Suprotno javno iznesenim navodima Vlade FBiH da vlasnici izvozno orijentisanih preduzeća dobit preduzeća uzimaju za sebe i za lično bogaćenje, Udruženje poslodavaca FBiH je Ustavnom sudu dostavilo dokaze da su to neistine i da je ogromna većina izvoznika redovno reinvestirala dobit u nabavku nove opreme, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta. Za razliku od inostranih uvoznika, bh. izvoznici ako žele ostati konkurentni na ino-tržištu, nemaju taj luksuz povlačenje dobiti za vlasnike.

Štaviše, Vlada FBIH obmanjuje javnost i Ustavni sud kada tvrdi da bh. izvoznici nisu do sada koristili poresko oslobođenje za otvaranje radnih mjesta. Upravo suprotno, taj trend je stalno bio prisutan, ali neće biti od sada. Samo u sektoru prerađivačke industrije, gdje su masovno prisutni izvoznici, od 2015. do 2016. godine povećan je broj za 2.600 radnih mjesta. Osim toga, izvoznici investiraju dobit u kupovinu novih kompanija ili pokreću „green field“ investicije, a to Vlada FBiH slučajno ili namjerno zanemaruje, jer ne daje podatke o zaposlenosti za takve kompanije, niti za broj zaposlenih u kompanijama kooperantima.

Osim toga, Vlada se javno hvali sa 27.000 novih radnih mjesta, koji su posljedica rada Vlade. Šta je onda istina, pad ili rast broja zaposlenih?! Javnost treba da zna da će zbog retoraktivnih mjera FBiH kroz novi Zakon o dobiti sada otvaranje novih 2.000-2.500 radnih mjesta biti ugroženo koje su izvoznici planirali da otvore.

Vlada FBiH obrazlaže da se ukidanjem oslobađanja od poreza na dobit za izvoznike uspostavlja poštena podjela opterećenja među poreznim obveznicima i lojalna konkurencija među preduzećima. Nije ni svjesna šta je napisala, ali javnost treba da zna da iz navedenog je više nego jasno da Vlada FBiH negira time bh. izvoz kao javni interes i nameće izvoznicima „lojalnu konkurenciju“ sa kompanijama iz inozemstva koje uživaju brojne povlastice kako u matičnim zemljama, tako i u BiH gdje uvoznici slobodno i bez prepreka uvoze šta hoće i u količinama koje žele.

Opća ocjena svih domaćih i stranih ekonomskih stručnjaka je da je domaća privreda potpuno nekonkurentna u odnosu na stranu, najviše zbog neadekavatnog poslovnog ambijenta i nemogućnosti Vlade FBiH da omogući domaćim privrednicima koliko-toliko ravnopravan tretman kroz direktne ili indirektne subvencije izvoznicima, koje oni uživaju u svim evropskim zemljama. Kako inače objasniti da je dansko mlijeko na našem tržištu jeftinije od domaćeg, a istovremeno neuporedivo jeftinije nego u Danskoj. Slična stvar je i sa holandskim pivom, a o pivu iz Srbije da ne govorimo.

Shodno svemu tome, nikakva pravna sigurnost nije ugrožena kako to dramatizuje Vlada FBiH. Ako Ustavni sud BiH prihvati privremenu mjeru za izvoznike, Zakon će ostati na snazi, a bit će korigovan u dijelu koji se tiče izvoznika, dok će novih 2.500 radnih mjesta biti otvoreno!

I na kraju, tužno je kako Vlada FBiH tumači pojam saradnje sa poslodavcima kada se radi o izmjenama poreske politike. Vlada FBiH nema niti jedan jedini dokument kojim bi dokazala da je izvoznike obavijestila o bilo čemu, da je vodila razgovor, pregovor ili sarađivala sa poslodavcima! To je zaista tužno. Jedino o čemu dokument postoji jeste obećanje Vlade FBiH da će se usvojiti zakonske mjere za poticaje. Umjesto toga, retroaktivno je ukinula jedinu mjeru benefitnu mjeru za izvoznike. Građani se trebaju pitati u čijem interesu radi javna vlast.”

 

NV

Na vrh