Uručeni ključevi obnovljenih domova u Derventi

11. Feb 2017. | 10:02 | NV
derventa rsp kljucevi

Ključevi 24 objekta obnovljena zahvaljujući sredstvima Fonda Regionalnog stambenog programa uručeni su povratnicima iz Republike Hrvatske i Republike Srbije u Derventu. Ključeve su uručili ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH Massimo Mina, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš, zamjenik generalnog direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen, predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne i načelnik Opštine Derventa Milorad Simić.

Ovim, potprojektom BiH1 Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a, vrijednosti oko 5,5 miliona KM, osiguiran je građevinski materijal za 20 porodica i pomoć u obnovi po sistemu ključ u ruke za 150 porodica.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. Do sad su našoj zemlji odobrena sredstva za provođenje 4 potprojekta ukupne vrijednosti od oko 87 miliona KM  čime će biti osigurano stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 73 grada i općine BiH.

Do kraja prošle godine u okviru RSP-a u BiH je izgrađeno 118 kuća, u ovoj godini je planirana obnova i izgradnja ukupno 994 stambene jednice i to 847 kuća i 147 stanova, a 830 stambenih jedinica (465 kuća i 365 stanova) treba biti useljeno u prvoj polovni 2018. godine.

“Snažno podržavamo koordinirane napore nadležnih ministarstava, kantona i jedinica lokalne samouprave u izradi i provedbi odgovarajućih društveno-ekonomskih mjera koje će podržati proces povratka i pokrenuti ga dalje od samog rješenja stambenog pitanja. To znači da ne trebaju  samo ministarstva za izbjeglice na različitim nivoima biti uključena, kao što je to najčešće slučaj u ovom trenutku, već i ministarstva nadležna za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu sigurnost, i druga relevantna ministarstva”, naveo je šef sekcije za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Massimo Mina.

Ministrica Borovac je izrazila zadovoljstvo što su sve vidljiviji konkretni rezultati RSP-a na terenu. “Uspješna provedba RSP-a i rješenje pitanja izbjeglih i interno raseljenih osoba u regionu ne samo da će riješiti ovaj bolni i dugogodišnji problem regiona, nego i utjecati na promjenu svijesti o ostanku na ovim prostorima što je naš zajednički interes”, naglasila je ministrica Borovac u Derventi.

Nakon uručenja ključeva delegacija je prisustvovala i svečanosti početka obnove zgrade namijenjene za smještaj korisnika kolektivnog centra u okviru projekta “CEB II” kojim su osigurana kreditna sredstva za zatvaranje 121 kolektivnog centra u Bosni i Hercegovini i rješavanje životnog pitanja za vise od 7.000 osoba koje i danas žove u kolektivnim i alternativnim smještajima u našoj zemlji.

Vrijednost ovog potprojekta je gotovo dva miliona KM sa kojim će “Stara bolnica” biti rekonstruirana u socijalno gerijatrijsku ustanovu i time osiguran smještaj za 50 korisnika kojim je potrebna i institucionalna njega.

 

NV

Na vrh