Uručeni tableti prvačićima i Sportskom društvu slijepih

22. Dec 2016. | 09:42 | NV
tableti

Općina Stari Grad donirala je tablete prvačićima područne škole “Edhem Mulabdić” na Širokači, kao i članovima Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS koji su angažovani u projektu “Inkluzija kroz sport”. Tablete je uručio načelnik Ibrahim Hadžibajrić, a prisutni su izrazili zahvalnost Općini na podršci koju im pruža, kako najmlađima kroz projekte obrazovnih institucija, tako i slijepim osobama kroz projekte Sportskog društva slijepih i slabovidnih, prenosi Patria.

Prvačićima će tableti služiti da savladavaju osnove informatike koje je uvedena u nastavni program prvih razreda. Prema riječima direktorice OŠ”Edhem Mulabdić” Aide Omersoftić nadležno ministarstvo je za svaku školu osiguralo po jedan komplet tableta za prvačiće. Međutim, ova škola ima još dva područna objekta gdje je prvačićima bio otežan rad.

„Naši učenici u područnoj školi na Širokači imali su samo jedan tablet, a ministarstvo se oglušilo na naš zahtjev za dodatnim uređajima. Obratili smo se Općini Stari Grad sa molbom da nam doniraju barem šest tableta, ali je tada načelnik Hadžibajrić kazao da će Općina osigurati tablete za svih 13 učenika ove područne škole i neizmjerno smo zahvalni na tome“, kazala je Omersoftić. Dodala je da će tableti poslužiti i budućim generacijama, s obzirom da je informatika od sada predmet koji se izučava od prvog razreda osnovne škole.

 

Tableti akterima projekta “Inkluzija kroz sport”

Projekat “Inkluzija kroz sport” provodi se već četiri godine, a najveća zasluga za njegovu realizaciju pripada Kenanu Kudusu predsjedniku Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kantona Sarajevo, Seni Okić profesorici u Centru za slijepe Nedžarići i Zoranu Đukiću, selektoru Kuglaške reprezentacije slijepih BiH, koji su nosioci svih aktivnosti. Projekat se provodi u osnovnim školama na području Starog Grada gdje se nastoje učenicima približiti svakodnevni problemi sa kojima se susreću slijepe osobe.

Predsjednik Sportskog društva, Kenan Kudus koristi svaku priliku da se zahvali Općini Stari Grad što prepoznaje značaj ovog projekta i izdvaja sredstva za njegovu realizaciju.

„Ovo je najznačajniji projekat koji smo imali u naših 60 godina postojanja i njegovi rezultati su evidentni zahvaljujući podršci Općine“, kazao je Kudus, a sa njim se složila i prof. Okić.

„Nema boljeg puta da se ljudi upoznaju sa poteškoćama na koje nailaze slijepi do upoznavanja i educiranja djece“, kazala je Okić.

Tableti koje su danas dobili predstavljaju jednu vrstu nagrade i poticaja za njihov angažman, ali i pomagalo za lakši rad na projektu. Najavljeno je da će “Inkluzija kroz sport” u narednim godinama biti proširena u smislu da će obuhvatiti veći broj učenika. Planirano je da se učenici trećih razreda vode u posjetu Centru za slijepe u Nedžarićima da se upoznaju sa problemima ovih ljudi, učenicima četvrtih razreda održavale bi se edukacije, dok bi učenici petih razreda učestvovali u šetnji za slijepe.

Članovi ovog društva danas su istakli posebnu zahvalnost načelniku Hadžibajriću jer je jedan njihov član dobio priliku da zasnuje radni odnos u Općini Stari Grad. Naime, prije nekoliko mjeseci na mjestu telefoniste u Općini Stari Grad zaposlena je jedna slabovidna osoba.”Rijetkost je u današnje vrijeme da slijepe i slabovine osobe dobiju priliku da se zaposle i neizmjerno smo vam zahvalni što imate osjećaja za naše probleme i pomažete nam – kazao je Kudus.

NV / nap.ba

Na vrh