USAID: Muzikom do povezivanja mladih Mostaraca, 180.000 KM za međuetničku saradnju mladih

12. May 2017. | 19:54 | NV
57247-Stari-Most-Mostar-Juli-2013-_Photo_Sulejman_Omerbasic-1-2

USAID Program podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG) sa 180.000 KM podržao je rad i aktivnosti Udruženja “Rock škola Mostar” koje koristeći muziku kao sredstvo povezuje mlade iz podijeljenih zajednica Mostara.

Ugovor o dodjeli sredstava bit će potpisan u ponedjeljak na Ilidži u prostorijama implementatora Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).

Ugovor će potpisati Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama i Orhan Maslo, direktor Udruženja “Rok škola Mostar”.

Cilj inicijative je pokazati primjerom da je normalna i funkcionalna međuetnička saradnja moguća, te da daje odlične rezultate među mladima koji su spremni etničke razlike staviti u drugi plan, a fokusirati se na umjetnost.

Glavni problem grada Mostara je politička podijeljenost koja je nametnuta još devedesetih godina prošlog vijeka. Iako fizičke prepreke ne postoje, sistemska segregacija među mladim ljudima je sveprisutna.

Rok škola Mostar je ideja, projekt i program koji privlači i podstiče mlade ljude sličnih zanimanja na saradnju, timski rad i zajedničko stvaralaštvo.

Udruženje je postalo prepoznatljivo kao fabrika kvalitetnog zvuka koje iz godine u godinu iznjedri novu generaciju potkovanih talenata, mjesto razmjene i saradnje, klub profesionalnih muzičara, platforma podrške sa lepezom servisa za mlade muzičare i bendove u usponu.

 

NV

Na vrh