Uslovi u boračkom kampu ispred zgrade Vlade F BiH sve teži, borci s upalom pluća otišli kući

3. Jul 2017. | 14:59 | NV
borci nap1

Dvadeset i drugi je dan kako demobilizirani borci provode pred zgradom Vlade Federcije BiH. Nakon nesnosnih vrućina, stigla je i kiša koja je sinoć poplavila kamp. Borci nisu mogli boraviti u šatorima, a spas od kiše našli su ispod obližnjih krošnji drveta koje su prekrili najlonima.

Bilans ovako teških uslova su sve bolesniji borci, pa su neki zbog upale pluća morali otputovati kućama.

I dalje se u šatorima, bore za svoja prava opet na kiši, narušenog zdravlja i upućuju poziv vlastima da ispune njihova tri zahtjeva. Oko 200 demobilisanih boraca Armije RBiH ne odustaju od zahtjeva da Vlada objavi spisak svih korisnika boračkih naknada i povlastica, ukine više od 1.600 boračkih udruženja te da onim borcima koji nemaju zaposlenje ili penziju osigura 320 KM mjesečnog dodatka i zdravstvenu skrb.

Ibrahim Hasanović je od prvog dana ispred Vlade.

“Samo par šatora je ostalo suho, svi ostali su mokri. Neki borci su strašno bolesni. Pozvao bih ljekarsku ekipu da ih dođe pregledati. Bojim se da je borcima ugrožen život i da neće moći dugo izdržati ono što se dešava pred Vladom FBiH”, kazao je Hasanović.

Niko od njih nije očekivao da će toliko dugo ostati ispred zgrade Vlade FBiH. Jutors su dobili podršku i od saboraca iz Bihaća, Cazina, Gračanice…

“Nisam više mogao gledati njihovu patnju samo na televiziji. Došao sam, jer i mene muče isti problemi”, kazao je  Jusuf Duvnjak.

U kamp je danas stigla i Epidemiološka služba Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te su pregledani šatori i borcima je dato upozorenje i savjeti kako se ponašati u ovakvim uvjetima. Čak im je preporučeno da gledaju hoće li se pojaviti miševi i štakori.

Nehumani uvjeti najhrabrijih sinova ove zemlje ne tiču se previše vlasti niti Vlade FBiH, kao ni Parlamenta koji još nije sazvao vanrednu sjednicu, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh