Uspostavljen videokonferencijski forum za razmjenu znanja između tužilaštava

22. Feb 2017. | 16:52 | NV
IMG_1726

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je, u okviru aktivnosti Projekta jačanja tužilačkih kapaciteta, danas organizovalo prvi videokonferencijski forum za razmjenu znanja i iskustava između tužilaštava.

Videoforum je okupio tužioce deset bosanskohercegovačkih tužilaštva koji su razmijenili svoja znanja i iskustva na temu: “Procesno-pravna pozicija žrtve/oštećenog u krivičnom postupku, uloga i dužnosti tužioca u vezi sa postavljanjem imovinsko-pravnog zahtjeva oštećenog u istražnom krivičnom postupku; prijedlozi tužioca kod odlučivanja suda o postavljenom imovinsko-pravnom zahtjevu i odnosu prema prijedlogu za izricanje kaznene sankcije optuženoj osobi”.

Temu današnjeg foruma je pripremio i obradio tužilac Odsjeka za privredni, koruptivni i organizovani kriminal Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić, koji je učesnicima prezentovao iskustva i praksu ovog tužilaštva u vezi sa postavljanjem imovinskopravnog zahtjeva oštećenog.

Učesnicima foruma se obratila i potpredsjednica VSTV-a BiH Jadranka Lokmić-Misirača koja je izrazila svoje zadovoljstvo zbog velikog odaziva tužilaštava i podrške novom načinu komunikacije, odnosno razmjene znanja i iskustava.

Na forumu su učešće uzela slijedeća tužilaštva: Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, Kantonalno tužilaštvo Kantona 10 – Livno, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH.

Ovakav vid komunikacije i razmjene iskustava i znanja će se nastaviti održavati svakog mjeseca, pri čemu će predlagač i izlagač teme svaki put biti drugo tužilaštvo.

 

NV

Oznake: >

Na vrh