Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Amira Zukića, uskoro bi mogao izaći na slobodu

19. Jul 2017. | 19:46 | NV
zukic(7)

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA koji se od 17. februara 2017. godine nalazi u pritvoru, utvrdivši da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost. Njegov advokat Senka Nožica potvrdila je za agenciju Patria da je zaprimila odluku Ustavnog suda te je već predala i Općinskom i Kantonalnom sudu prijedlog za puštanje na slobodu njenog klijenta, ali da ne želi prejudicirati odluku.

Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara 2017. godine u okviru akcije “Bosna”. Zukiću je 14. jula produžen pritvor za još dva mjeseca.

Kako se navodi u zaključku, Ustavni sud zaključuje da postoji povreda prava Evropske konvencije kada su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnovane sumnje, kao općeg uvjeta za produženje mjere pritvora, daju relevantne i dovoljne razloge u pogledu posebnih razloga za produženje mjere pritvora pri tome ponavljajući iste razloge, odnosno stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti konkretnog slučaja koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Ustavni sud BiH ranije je utvrdio da je Zukiću povrijeđeno pravo na porodični život nakon čega mu je omogućena posjeta supruge.

Do petka se očekuje sjednica Vanraspravnog vijeća koje bi trebalo donijeti odluku da li će Zukić izaći na slobodu.

Inače, Zukiću i još sedam osoba se sudi zbog nezakonitih zapošljavanja u javna preduzeća, a njemu se na teret stavlja i nezakonito držanje oružja.

 

NV / NAP

Na vrh