Uz pomoć SIPA-e njemačka policija riješila ubistvo nakon 27 godina

15. Aug 2017. | 20:56 | NV
sipa 10(7)

Preduzimajući mjere i radnje na dokumentiranju krivičnih djela koja se istražuju u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka“, Državna agencija za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) ustupila je policijskim organima SR Njemačke podatke o identitetu osobe koja je počinilo krivično djelo ubistvo. Navedeno krivično djelo počinjeno je 1990. godine na području SR Njemačke.

Nakon izvršenih provjera u SR Njemačkoj, potvrđen je identitet počinioca krivičnog djela i rasvijetljeno ubistvo počinjeno prije 27 godina. Navedena osoba bila je predmet rada SIPA-e u okviru predmeta “Lutka“. SIPA je protiv pomenute osobe podnijela Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu zbog krivičnih djela počinjenih na području BiH.

Istražni tim SIPA-e kodnog naziva “Lutka“ aktivno nastavlja rad s ciljem rasvjetljavanja velikog broja ubistava, razbojništava, iznuda i drugih teških krivičnih djela, te se u narednom periodu očekuju novi rezultati.

Informacije koje je SIPA ustupila bile su ključne za istragu u SR Njemačkoj, a SIPA je još jednom pokazala da je ključni partner u međunarodnoj policijskoj saradnji u najsloženijim predmetima.

 

NV / NAP

Oznake:

Na vrh