Vaclav Klaus: Na izborima moramo da sačuvamo slobodu koja u EU nestaje

14. Oct 2017. | 11:02 | NV
35181

Bivši predsjednik Češke Vaclav Klaus pozvao je danas Čehe da na parlamentarnim izborima 20. i 21. oktobra glasaju tako da sačuvaju tekovine posljednjih 27 godina i slobodu koje u Evropskoj uniji ima sve manje.

“Danas iz našeg relevantnog okruženja, dakle iz EU, NATO i SAD, ne uvozimo stabilnost, bezbjednost, prosperitet, demokratiju, civilizovanost, kulturu. Danas iz njih uvozimo ogroman pritisak za uniformnost, obavezno prihvatanje lažnog napretka, napuštanje tradicija, običaja, navika i obrazaca ponašanja naših predaka, divljenje prema medijskim, političkim i intelektualnim V.I.P. kosmpolitama”, kazao je bivši češki predsjednik u intervjuu za vikend izdanje dnevnika Mlada fronta Dnes.

Klaus je apelovao na Čehe da svoj glas daju političarima koji razumiju realnost današnjice i žele da Češka sačuva tekovine posljednjih 27 godina od pada komunista i slobode koje, po Klausovoj ocijeni, u EU polahko nestaju.

Vrijednosti koje su htjeli Česi nakon pada totalitarnog režima su, po Klausovoj ocijeni, ugrožene potresima u svijetu kao što je bila ekonomska ili sada migracijska kriza.

Najviše šanse za pobjedu na redovnim parlamentarnim izborima po proporcionalnom sistemu ima Alijansa nezadovoljnih građana (ANO) bivšeg ministra finansija, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije i drugog najbogatijeg češkog privrednika Andreja Babiša, kojoj najnovija anketa raspoloženja birača prognozira 26,5 posto glasova.

Babišove afere oko mahinacija sa evropskim dotacijama za luksuznu farmu Rodino gnijezdo, zloupotrebe njegove medijske imperije za diskreditaciju političkih protivnika, podozrenja za utaju poreza i to što bi bio prvi češki krivično gonjen premijer, jer je optužen za ta krivična djela a parlament mu ukinuo imunitet, s tim da nakon odluke Ustavnog suda mora ponovo da očisti ime i od optužbi da je bio agent komunističke tajne policije StB, oduzele su Babišu i njegovoj ANO svega nekoliko procenata potencijalnih glasova.

Česi bez obzira na afere koje sustižu jedna drugu vjeruju obećanjima Babiša da bi vodio državu jednako efikasno kao svoj koncern Agrofert, i upravljao Češkom jednako dobro kao svojom imovinom koja se prema američkom magazinu Forbes udvostručila za tri i po godine koliko je bio u vladi, a dopada im se i njegov stav da se zatvore granice i ne primaju muslimanske izbeglice, kao i oštro odbijanje da Češka pređe na euro jer Babiš ne želi da Česi plaćaju za dugove Grka.

U novi saziv Poslaničkog doma parlamenta prema najnovijoj anketi agencije Fokus, pored ANO, ušla bi još i vladajuća Češka socijaldemokratska stranka sa podrškom 15,7 posto birača, nereformisana Komunistička stranka Češke i Moravske za koju bi glasalo 12,4 posto birača, konzervativna Građanska demokratska stranka sa podrškom 9,9 posto birača, ekstremistička nacionalistička Stranka direktne demokratije sa 7,1 posto potencijalne podrške Čeha, liberalna TOP09 sa sedam posto glasova, Gusari sa 6,6 posto i najmanji partner u današnjoj vladajućoj koaliciji Kršćanska demokratska unija Češka narodna stranka sa 6,2 posto glasova.

Pred ove izbore u kojima predizborna kampanja nema ključnu noseću temu neuobičajeno je kolebanje velikog broja Čeha za koga uopšte da glasaju i prema novom istraživanju agencije Behavio prema metodi ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Richarda Thalera čak dvije trećine Čeha koji će izaći narednog petka i subote na birališta ni sedam dana pred izbore ne zna za koga će zaista glasati.

Petina čeških birača odlučila je da neće izaći na izbore, trećina je odlučila za koga će glasati, dok 51 posto registrovanih birača ne zna kome će dati svoj glas i oni će odlučiti izbore, pokazalo je istraživanje koje objavljuje dnevnik Lidove novini.

 

NV / Beta

Na vrh