Važna pobjeda sirijske armije: Počela evakuacija predgrađa Al-Waer

11. Mar 2017. | 08:01 | NV
2-9

Sirijska armija ostvarila je još jednu važnu pobjedu. Ovaj put ona je više simoblične vrijednosti, ali o njoj se mnogo govorilo posljednih dana.

Naime, posredovanjem ruskih snaga stacioniranih u Siriji, na predaju su se odlučile snage koje kontrolišu Al-Waer u predgrađu grada Homsa.

Grad Homs je prije sirijskog rata bio treći najveći sirijski grad i središte velikog dijela Sirije. Homs je, naime, bio najveći grad između Damaska na jugu i Halepa na sjeveru, a nalazi se na putu između Palmire na istoku i Sredozemnog mora na zapadu.

Početkom sirijskog sukoba grad je nazivan “glavnim gradom revolucije”, budući da su u tome gradu bili veliki protesti protiv sirijskih vlasti. Grad je na početku kontrolisala Slobodna sirijska armija (FSA), a kasnije u gradu su se pojavili i pripadnici grupe Al-Nusra Front (sirijska Al-Qaida).

Bitka suprostavljenih strana bila je žestoka, a sirijska armija je grad držala neko vrijeme pod opsadom, pa su se tamošnje snage odlučile za predaju u maju 2014. godine. Zauzvrat, evakusiani su ka Idlibu.

Međutim, veoma blizu samo centra grada u distriktu Al-Waer postojala je naoružana grupa koja nije pristala na polaganje oružja, a ta grupa nije bila u stanju da preuzme kontrolu nad ostatkom grada. Pregovori su trajali dugo vremena.

Krajem prošle godine pregovori o predaji su nastavljeni, ali prekinuti, mada je tada nekoliko stotina boraca bilo prebačeno ka Idlibu.

Međutim, uz posredovanje Rusije predaja tog dijela Homsa će biti izvršena, a ostatak naoružanih boraca biće prebačeni ka Idlibu.

Na taj način sirijska armija će ovladati čitavim Homsom koji je nazivan “glavnim gradom revolucije”, iako već dugo vremena kontroliše najveće dijelove grada.

 

NV / foto ilustracija Sana

Oznake: >

Na vrh