Većina stanovika Njemačke ne bi branila NATO saveznika u ratu sa Rusijom, iako NATO uživa podršku

25. May 2017. | 22:55 | NV
il

Podrška NATO savezu u Njemačkoj raste, kao i u drugim evropskim zemljama, ali bi u eventualnom konfliktu sa Rusijom samo manjina Njemaca podržala odbranu zemlje partnera, pokazalo je novo američko istraživanje.

NATO u posljednje vrijeme prolazi kroz težak period. SAD, najmoćnija članica organizacije, sa novim liderom Donaldom Trumpom optužila je NATO da je “zastario”. Novi američki predsjednik nagovjestio je i da favorizuje tješnje odnose sa Rusijom. Ipak, pravac se promjenio i Trump više ne misli da je NATO zastario i tvrdi da je ta organizacija “bedem međunarodnog mira”, piše Euraktiv Njemačka.

U međuvremenu se u Evropi povećavaju budžeti za odbranu, a NATO dobija novi strateški značaj.

Nova studija Istraživačkog centra Pew, koja je obuhvatila građane evropskih zemalja, SAD i Kanade, pokazala je da se “imidž NATO popravlja sa obje strane Atlantika”.

Najveću podršku NATO ima u Poljskoj i Holandiji gdje ga odobrava po 79 posto ispitanika.

Njemačka je treća po podršci, a slijede Kanada, SAD, Britanija, Francuska i Španija, pokazuju rezultati istraživanja američkog think-tanka.

Razlike u mišljenjima između građana Evrope i SAD uočavaju se, međutim, kada je riječ o djelovima političkog spektra koji podržava NATO.

Sa ove strane Alantika, NATO najveću podršku uživa među konzervativcima, dok Alijansu u SAD snažnije podržavaju ljevica i liberali.

U vrijeme kada je u Evropi uloga vojnog elementa u bezbjednosnoj politici veća, autori istraživanja pokušali su da utvrde i koliko je snažna solidarnost u NATO savezu.

Rezultati pokazuju da je Njemačka spremna da podrži vojnu intervenciju NATO saveza manje od drugih zemalja.

Samo 40 posto ispitanika podržalo bi pružanje vojne podrške partneru u “ozbiljnom vojnom konfliktu” sa Rusijom.

Međutim, u svih sedam evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem i Kanadi postoji konsensus da bi se u takvom sukobu trebalo osloniti na SAD.

Uprkos kontradiktornim signalima od Trumpove izborne pobede naovamo, 65 posto njemačkih ispitanika vjeruje da bi američka vlada poštovala svoje obaveze u hipotetičkom ratu sa Rusijom.

Čak i u Španiji, u kojoj je podrška NATO najmanja, 70 posto anketiranih vjeruje da bi Amerikanci pritekli u pomoć Alijansi.

 

NV / Beta / foto ilustracija marines.mil

Na vrh