Velika Britanija traži sigurnosno partnerstvo i zajedničku vanjsku politiku s EU poslije Brexita

13. Sep 2017. | 07:59 | NV
theresa_may

Velika Britanija planira da nastavi da doprinosi odbrambenim operacijama EU i da dogovori zajedničku vanjsku politiku s Unijom poslije Brexita, navodi se u najnovijem dokumentu britanske vlade koji još nije objavljen.

Kako navodi BBC, u tom dokumentu će pisati da će Velika Britanija ponuditi Evropskoj uniji “duboko sigurnosno partnerstvo” u borbi protiv terorizma, cyber kriminala i ilegalne imigracije, i da će se obavezati na saradnju prilikom uvođenja sankcija drugim državama.

Riječ je o najnovijem u nizu dokumenata kojima se definišu ciljevi britanske vlade u pregovorima o izlasku iz Evropske unije.

Britanska vlada tražiće novo, dublje partnerstvo u odnosu na postojeće dogovore s trećim zemljama, i obećaće korištenje “imovine, sposobnosti i uticaja” Velike Britanije u sigurnosnim operacijama.

U pismu kojim je 29. marta formalno pokenula proces dvogodišnjih pregovora o Brexitu, britanska premijerka Theresa May je upozorila da će neuspjeh u postizanju dogovora oko Brexita značiti da će “saradnja u borbi protiv kriminala i terorizma biti oslabljena”.

Velika Britanija ima najveći vojni budžet u EU i uz Francusku je jedna od dvije članice tog bloka koje su stalne članice Vijeće sigurnosti UN.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je “Evropska unija prethodnih godina pomogla ostvarenju najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva, od dovođenja Irana za pregovarački sto, do ujedinjavanja kao odgovora na agresiju Rusije u Ukrajini”.

“Mi želimo da se ta uloga EU nastavi i kada mi izađemo (iz nje)”, kazao je Johnson.

On je dodao da je posvećenost Velike Britanije evropskoj sigurnosti “nesmanjena”.

Velika Britanija je prethodno upozorila da EU ne bi smjela da duplira ulogu koju NATO ima kao glavni stub sigurnosti u Evropi, prenosi BBC.

 

NV / Beta

Na vrh