Velika NATO vježba prvi put u BiH: Mile Međed odbio da učestvuje i civilna zaštita RS

6. Mar 2017. | 17:25 | NV
mektic(40)

Krajem septembra ove godine u Bosni i Hercegovini, na području Tuzle planirano je održavanje terenske vježbe NATO-a u organizaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2017“, piše Patria.

Učestvovat će preko 30 zemalja, sa 850 službenika, a planirano je kako je istakao ministar sigurnosti Dragan Mektić da se vježba održi u oba entiteta i Brčko Distriktu.

“Ovo nije vojna vježba, već odgovor na prirodne katastrofe koje bi mogle zadesiti BiH, ali i druge zemlje Evrope. No, interesantno je da je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite RS odbio da se dio vježbe održi na teritoriji RS”, rekao je Mektić.

Na pitanje da li je sporno to što NATO učestvuje u organizaciji, Mektić je kazao da ne zna njihove motive ali da bi bilo dobro da RS učestvuje u organizaciji i održavnju ove vježbe,  jer nije riječ o vojnoj već o vježbi koja se bavi pitanjem sigurnosti svih građana.

“Ne znam šta im je motiv za ovakavu odluku, ali meni je došao akt koji potpisuje Mile Međed, i u kojem nema obrazloženja zašto su se odlučili na ovaj korak”, istakao je Mektić.

NATO je kazao kako će već 26 zemalja i devet različitih tijela imati sastanke kako bi se isplanirala vježba.

“Možda se pitate zašto NATO kao vojni savez organizira ovakvu vježbu ali odgovor je jednostavan- NATO postoji da bi osigurao ljude a to je svakako i ova vježba 17. po redu, a prva da je BiH domaćin. Ovim ste pokazali na djelu partnerstvo sa NATO-om. Dugujem veliku zahvalnosti generalici Wilzz za njenu nesebičnu pomoć u organizaciju ovakve vježbe”, rekao je Gunter Bretschneider, šef NATO Euroatlantskog centra za koordinaciju djelovanja u katastrofama.

 

NV / nap.ba

Na vrh