Velika pobjeda sirijske vojske nad snagama ISIL-a

25. May 2017. | 21:23 | NV
SAA-advances-in-Syrian-desert-696x534

Sirijska armija već nekoliko sedmica nezaustavljivo napreduje u borbama protiv ISIL-a, a ofanziva još uvijek traje.

Sirijska armija je samo tokom jučerašnjeg dana oslobodila oko dvije hiljade kvadratnih kilometara u provinciji Homs, uz autoput koji povezuje Damask i Palmiru, čime je ovo i zvanično najveće osvajanje teritorije bilo koje od strana u sirijskom ratu u ovoj godini.

Glavne operacije u ovome dijelu Sirije izveo je Peti korpus sirijske armije, kojeg obučavaju ruski instruktori, a sastavljen je od dobrovoljaca.

Cilj operacije je potiskivanje ISIL-a ka pustinji i slabije naseljenim teritorijama.

Ovim pomjeranjem linija fronta sirijska armija je skratila liniju fronta protiv ISIL-a za stotine kilometara, pa će na ovaj način sirijska armija dobiti hiljade vojnika koje može rasporediti na nove frontove.

Jedan od prioriteta sirijske armije je dolazak do grada Deir Ezzora kojeg ISIL drži godinama pod opsadom te izbijanje na sirijsko-iračku granicu, prenosi portal Al Masdar News.

Istočno od Halepa, sirijska armija također napreduje u borbama protiv ISIL-a, što jasno pokazuje da sirijska armija uspješno koristi primirje uspostavljeno u Siriji (a koje je nagledano od strane Turske, Irana i Rusije i koje ne obuhvaća ISIL i Al-Qaidu) i sistematski napada ISIL na više frontova. Istočno od Halepa operacije vode specijalne snage “Tigar”, koji su se pokazali kao najučinkovitija jedinica sirijske armije za borbu protiv ISIL-a.

U isto vrijeme, ISIL bilježi i poraze od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje uglavnom čine Kurdi i koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, i to u okolici grada Raqqe koji je de facto glavni grad ISIL-a.

U Iraku, iračka armija i šiitske milicije također napreduju u borbama protiv ISIL-a.

Zbog svih pomenutih operacije ISIL je znatno oslabio i čini se da nema dovoljno vojnika da brane teritorij koji su prethodno osvojili u Siriji i Iraku, odnosno da se suprostavi protiv tri velike ofanzive koje se vode protiv ISIL-a..

 

NV / mapa AMN

Na vrh