Velika pobjeda za Iran: Osiguran koridor od Teherana do Libana

7. Dec 2017. | 11:02 | NV
1-53

Jučerašnje operacije sirijske vojske protiv terorista ISIL-a u dolini rijeke Eufrat dovele su do spajanja sirijskih snaga dolinom ove rijeke, odnosno uz glavnu saobraćajnicu koja vodi iz unutrašnjosti Sirije ka Iraku. Totalnim porazom ISIL-a koji će neminovno uslijediti u narednim sedmicama, sa obje strane ove strateške saobraćajnice, ova pobjeda će dobiti još više na značaju.

Analitički portali ocjenjuju da se radi o velikoj iranskoj pobjedi, budući da se iranski uticaj sada kopnenim putem proteže od Libana do Teherana. To znači da saveznici (Iran, Irak, Sirija, libanski Hezbollah i različite šiitske milicije pod kontrolom Irana) sada imaju kopnenu vezu osiguranu isključivo svojim snagama.

Na taj način je kapitalizovana pobjeda u borbama za gradove Al-Bokmal u Siriji i Al-Qaim u Iraku, kojima su ovladale regularne sirijske i iračke snage potpomognute šiitskim milicijama i libanskim Hezbollahom.

Izrael mjescima ponavlja da će se na ovaj način iranski uticaj pojačati u Siriji i Libanu, odnosno da će doći do pritiska na izraelske granice.

Napredak iranskih saveznika nisu uspjeli spriječiti niti sirijski Kurdi okupljeni u Sirijske demokratske snage (SDF), kao ni Sjedinjene Američke Države koji kontrolišu dio granice između Jordana, Iraka i Sirije u području Al-Tanf, a pod izgovorom da se bore protiv ISIL-a, iako ISIL-a u tom dijelu pustinje odavno nema.

Ova velika geostrateška pobjeda iranske politike zabrinjava mnoge u regiji, posebno Izrael i Saudijsku Arabiju – najvećeg iranskog rivala na Bliskom istoku. Kako će te dvije države, ali i neke druge, reagovati u narednom vremenu ostaje da se vidi u narednim geopolitičkim kretanjima u tom dijelu svijeta.

 

NV

Na vrh