Verlab: Navodi Večernjeg lista nisu tačni

27. Oct 2017. | 21:15 | NV
doc.dr.Almir Badnjević

Nakon izjave direktora Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru za Večernji list objavljene 25.10.2017. godine, koja sadrži u svakoj rečenici neistine i/ili dezinformacije, dužni smo da informišemo javnost istinitim informacijama, potkrijepljenim državnim Zakonima i Pravilnicima, kažu se u saopštenju Verlaba, a kojeg potpisuje direktor doc. dr. sc. Almir Badnjević. U saopćenju dalje se kaže:

“Dana 25.10.2017. godine u štampanom izdanju Večerenjeg lista br. 19.321 i online portalu www.vecernji.ba objavljen je tekst sa naslovom: Bolnica neće dati 300.000 maraka za naljepnice Verlaba“. Kako isti tekst u gotovo svakoj rečenici sadrži netačne navode i dezinformacije, dužni smo zbog javnosti da isti demantujemo, i to rečenicu po rečenicu, jer drugačije nije moguće.

Počnimo sa naslovom: “Bolnica neće dati 300.000 maraka za naljepnice Verlaba“.

Kao prvo, laboratorija Verlab ne izdaje nikakve naljepnice, nego ih izdaje državni Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, nakon što se izvrše mjerenja (verifikacija) nad mjerilima iz zakonskog mjeriteljstvu, u skladu sa definisanim pravilnicima (Službeni glasnik BiH br. 19/01).

Kao drugo, sve cijene su definisane Uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o visini i načinu plaćanja usluga Institutu za mjeriteljstvo BiH (Službeni glasnik BiH br. 75/14).

Kao treće, Sveučilišna klinička bolnica Mostar je po veličini i broju mjerila manja od Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, koji na godišnjem nivou ne potroši 300.000KM za potrebe zakonske verifikacije, što dovoljno govori o poznavanju kompletne problematike u vlastitoj kući.

“Iznijeli su konstrukciju kako ne radimo po zakonu jer nemamo pečat Verlaba?“

U odgovorima na pitanja koja smo zaprimili od strane novinarske agencije, nismo iznijeli konstrukciju, nego činjenicu. Naime, ne treba biti mnogo obrazovan da bi se shvatilo da samim ne izvršavanjem verifikacije mjerila iz zakonskog mjeriteljstva u skladu sa Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sl.glasnik BiH br. 19/01) zaista NE poštujete zakon. Zakonom o mjeriteljstvu BiH, tačnije u Članovima od 28. – 31. je definisano da svako mjerilo iz zakonskog mjeriteljstva se mora verifikovati od strane imenovane laboratorije Instituta za mjeriteljstvo BiH ili imenovanog entitetskog Zavoda za mjeriteljstvo da bi se uopće smjelo koristiti. Svako mjerilo koje nije verifikovano je i neispravno. SKB Mostar već tri godine ne radi niti jednu verifikaciju, tačnije od izlaska Službenog glasnika BiH br. 75/14 i stupanja na snagu Naredbe o izmjenama i dopunama naredbe o mjerilima u zakonskom mjeriteljstvu i rokovima verifikacije. U istoj Naredbi su definisana i mjerila iz zdravstva koja su postala dio Zakonskog mjeriteljstva BiH. Ta mjerila su: EKG, defibrilator, pacijent monitor, infuzomat, perfuzor, respirator, anesteziološka mašina, dijalizni aparat, terapeutski ultrazvuk i inkubatori za bebe.

S obzirom da SKB Mostar nikad od stupanja na snagu navedenog zakona nije izvršila verifikaciju svojih mjerila, te s obzirom na prethodno navedene članove Zakona o mjeriteljstvu BiH, jasno je da je njihova oprema iz zakonskog mjeriteljstva neispravna, te da su upitne sve njihove dijagnoze i tretmani pruženi u prethodnom periodu prema pacijentima.

Kao što je prethodno navedeno, Verlab ne izdaje nikakve pečate, nego vam žigove (markice) izdaje državni Institut za mjeriteljstvo BiH. Verlab je samo jedna od mjeriteljskih laboratorija imenovanih od strane Instituta za mjeriteljstvo BiH za pružanje usluga verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja u Bosni i Hercegovini.

“Toga treba u BiH zbog barem 30 rendgentskih uređaja koji su stariji od 40 godina. A zakon nalaže da može raditi do sedam godina.“

Laboratorija Verlab, a ni Institut za mjeriteljstvo BiH, nisu nadležni za rendgentske uređaje, nego državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost. Samim tim navedene činjenice ne možemo ni komentarisati.

“Verlab bi trebao u KCU Sarajevo isključiti barem pola uređaja, a kod nas i više.“

Mjeritelji laboratorije Verlab su u prethodna četiri mjeseca izvršili verifikaciju svih mjerila iz zakonskog mjeriteljstva koja posjeduje KCUS. Većina mjerila koja su proglašena neispravnim prilikom verifikacije na KCUS, su u vrlo kratkom roku popravljena od strane ovlaštenih servisera, te su reverificirani i odobreni za korištenje. Za vašu informaciju broj neispravnih mjerila prilikom prve verifikacije na KCUS nije bio ni približno blizu 50%. Ako smatrate da je kod vas preko 50% neispravnih (ono što vi znate), tim ipak potvrđujete da znate da Verlab vrši detaljna mjerenja, da ne lijepi samo naljepnice, te da zaista svjesno vršite dijagnozu i tretman neispravnom opremom.

Ovdje se netko našao ili napravio rupu u zakonu te se registrirao da udara pečate.“

Kako je već prethodno navedeno, niko “ne udara pečate“. Za sve postoje jasno propisani mjeriteljski zahtjevi, te radi se o državnom zakonu BiH. Nama nije poznato kako se “neko nađe i buši rupe u zakonu i registruje se za udaranje pečata“. Ovo se graniči sa naučnom fantastikom i nije nam jasno da ovakve stvari može da izjavi jedan univerzitetski profesor, koji povrh svega već preko 20 godina obnaša dužnost direktora neke javne institucije.

“Naše stručne službe istaživale su kako je nastao Verlab.“

Ova konstatacija podsjeća na obavještajno – sigurnosne službe i neke velike državne tajne. Međutim, siguran sam da vaše stručne službe nisu morale da provedu mnogo vremena za istraživanje, jer je veoma lako pronaći da je Verlab kao Društvo registrovano na Općinskom sudu u Sarajevu, br. 65-01-0058-14, sa ID brojem: 4201943670005, te PDV brojem: 201943670005. Ovi podaci su javni. Možda bi bolje bilo da su stručne službe istražile zakonske obaveze koje vas sljeduju, te koje su propisane državnim zakonom.

“Vijeće, kojeg više nema, donijelo je odluku o osnivanju takvih poduzeća, a čovjek koji je bio u Vijeću postao je direktor Verlaba.“

Ovo je jedna rečenica, sa više konstatacija od kojih je svaka neistinita i/ili lažna, te koja kao kompletna rečenica apsolutno nema smisla. Očito je da stručne službe su odradile jako loše svoj posao.

Poznato je da državni zakoni prolaze kroz Vijeće ministara BiH i parlamentarne procedure. Da li iz ovog slijedi da sam ja bio član Vijeća ministara ili možda parlamentarac? Za moje znanje NISAM, što također nije teško provjeriti. S druge strane, buni konstatacija da tog Vijeća više nema!? Međutim, da se stručne službe ne bi bavile istraživanjem, kompletan postupak imenovanja laboratorije je definisan Zakonom o mjeriteljstvu BiH (Sl.glasnik BiH br. 19/01) i Pravilnikom o imenovanim mjeriteljskim laboratorijama (Sl. glasnik BiH br. 75/14). Dakle, ne postoje Vijeća koja donose odluke o osnivanju poduzeća!

“Treba li još nekome objasniti što se tu događa?“

Trebate vi objasniti građanima koji svaki mjesec redovno plaćaju zdravstveno osiguranje zašto ih tretirate neispravnom opremom? Zašto vaši ljekari moraju sa sumnjum da izdaju dijagnoze i vrše tretman prema pacijentima, jer se ne zna sa kakvom opremom radite. Najmanje što ti isti građani zaslužuju je da su uređaji ispravni, tačni i pouzdani, a samim tim i dijagnoze i tretmani.

“Ističe kako su sve uređaje u SKB Mostar servisirali ovlašteni servisi te kako su samo oni jamac ispravnosti rada. Što mi imamo od toga kada Verlab stavi naljepnicu da je oprema ispravna.“

Kako bi javnosti bilo jasnije, isti Zakon o mjeriteljstvu tretira i obavezan tehnički pregled vozila. Bez obavljenog tehničkog pregleda vozila u ovlaštenom (imenovanom) tehničkom centru, ne možete izvršiti registraciju vozila. Vaše vozilo ukoliko nije registrovano, se smatra neispravnim i ne smije se upotrebljavati, bez obzira što je vaš lični majstor Suljo, Pero ili Igor rekao da je vaše vozilo ispravno. Isto je i sa medicinskim uređajima iz zakonskog mjeriteljstva. Ukoliko nisu verifikovani od strane imenovane laboratorije, ta mjerila ne mogu da dobiju markicu od strane državnog Instituta za mjeriteljstvo BiH (ekvivalent registraciji vozila), te se ne smiju upotrebljavati. Zakon je vrlo jasan i decidan po ovom pitanju!

Koliko je meni poznato, riječ je o 300.000 maraka harača godišnje.“

Riječ je o zakonskoj obavezi prije svega. Pročitajte i do sada objavljene studije i analize koje su pokazale da ukoliko sve zdravstvene ustanove u BiH vrše zakonsku verifikaciju, a ne vrše nepotrebne samoproglašene ateste, koje nisu zakonska obaveza, pravi se ušteda u zdravstvenom sistemu BiH na godišnjem nivou od preko 4 miliona KM. Međutim, ono što je još bitnije, povećava se tačnost, pouzdanost i sigurnost medicinskih uređaja.

“Nekome se učinilo da ovdje postoji hrpa novca i da će uzeti dio tih sredstava ako bude pečetirao uređaje. I to je cijela priča.“

Preventivni servisi uređaja i ostale beneficije sa privatnim licima koje se godinama sprovode u zdravstvenoj ustanovi nisu obavezni. Vjerujem da ni kući vam preventivno ne popravljaju računar, veš mašinu, frižider i ostalo, iako je to navedeno u uputstvima proizvođača. Verifikacija mjerila iz zakonskog mjeriteljstva u BiH je zakonska obaveza! Zakoni BiH se moraju poštovati u svim dijelovima najljepše nam domovine, Bosne i Hercegovine, jer svi građani BiH zaslužuju isto i svi su jednaki.”

 

NV

Na vrh