Vijeće ministara: IDDEEA treba rješiti problem isporuke pasoških knjižica

19. Jan 2017. | 08:01 | NV
88 sjednica VMBiH 001 18-01-17

Vijeće ministara BiH očekuje od Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da hitno poduzme aktivnosti radi prevazilaženja trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica za građane Bosne i Hercegovine u skladu s važećim zakonskim rješenjima, o čemu će informirati Vijeće ministara BiH, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Istovremeno, IDDEEA će hitno pokrenuti proceduru postupka javne nabavke pasoških knjižica, uz napomenu da je neophodno angažirati posebne stručne osobe iz oblasti javnih nabavki i pridržavati se uvaženih navoda iz Rješenja Ureda za razmatranje žalbi.

Zadužena je IDDEEA da pravovremeno informira Vijeće ministara BiH o stanju implementacije postupka javne nabavke  za izbor dobavljača pasoških knjižica.

Vijeće ministara BiH donijelo je ove zaključke nakon što je upoznato s Informacijom IDDEEA-e u kojoj su nabrojani uzroci problema u snabdijevanju pasoškim knjižicama nakon 21. marta ove godine, kada ističe ugovor sa sadašnjim dobavljačem firmom “Muehlbauer“.

Vijeće ministara BiH informirano je da je Ured za razmatranje žalbi u dva navrata zaustavio postupak nabavke putnih isprava te da postojeći propisi ne dozvoljavaju stvaranje zaliha pasoških knjižica.

Prema Informaciji IDDEEA-e, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, stupit će na snagu 18. januara ove godine, čime se otklanjaju primjedbe iz Rješenja Ureda za razmatranje žalbi i omogućava konkurentnost u ovom postupku.

 

NV

Na vrh