Magazin>>

Vispakova džezva predstavljena prije 13 godina ispod obnovljenog Starog mosta

1. Aug 2017. | 17:34 | NV
vispak2(5)

Prije 13 godina, 2004. godine ispod obnovljenog Starog mosta u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme tradicionalnih skokova sa luka Starog mosta u najvećoj džezvi na svijetu napravljeno je 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8.000 fildžana prave bosanske kafe.

Najveća džezva na svijetu postala je na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. ‘Džezva’ je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Gdje god da se pojavi Vispakova džezva plijeni pažnju.

Džinovska džezva je svojevrsna atrakcija, a bosansku kafu iz najveće džezve pili su milioni ljudi širom svijeta, na mnogim manifestacijama i događajima kao što su Svjetska izložba Expo 2010 u Kini, te Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu 2014, itd.

Za jedno punjenje Guinnessove džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

vispak3(5)

NV / NAP

Na vrh