VKBI: Podrška reviziji tužbe BiH protiv Srbije i osuda tendencioznih tumačenja

27. Feb 2017. | 15:44 | NV
IMG_4779_resize

Skupština Vijeća  Kongresa bošnjačkih intelektualaca podržava podnošenje Zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije i Crne Gore  i osuđuje  postupke iskrivljenog predstavljanja ovog pravnog postupka, njegova tendencioznog  politiziranja  i posebno njegova opisivanja u govoru mržnje i neprijateljstva, poručeno je sa Skupštine Vijeća  Kongresa bošnjačkih intelektualaca, koja je održana je  u subotu 25. februara u Sarajevu .

Revizija presude je jedino predviđeno  pravno sredstvo u  procesu  univerzalnog međunarodnog suda, i njezino pokretanje   ima univerzalno  moralno opravdanje i duboku  životnu svrsishodnost. Njezin univerzalni moralni razlog je u  nužnosti  iscrpljivanja pravno definiranih  mogućnosti  ostvarenja pravde  i za  žrtve  i za   počinioce genocida  nad Bošnjacima.

Svrsishodnost ovog postupka je potpuno razumljivo očekivanje da njegovo vođenje na Međunarodnom sudu pravde  jedino može zadovoljiti  potrebu za istinom i pravdom kao osnovom procesa  pomirenja i uspostavljanja trajnog mira u ovim dijelu Evrope i svijeta.

Važno je podsjetiti da je Zahtjev za  revizijom   zahtjev za  zaključenjem sudskog procesa u   pravnom odnosu  u kojem strane  unaprijed priznaju jedna drugoj pravo na pravdu i njezino utvrđivanje od najviše zakonske institucije međunarodne zajednice. Stoga je teško shvatiti  razmjere političke i medijske kampanje u kojoj nosioci odgovornih državnih i političkih dužnosti u Bosni i Hercegovini iz srpskog naroda, kao i pojedini zvaničnici Republike Srbije, nastoje osporiti pravnu suštinu,  moralnu vjerodostojnost i općeljudsku svrsishodnost Zahtjeva.  Posebno iznenađuje stupanj nedosljednosti koja se pritom manifestira i koja uključuje  istovremeno priznanje i poricanje Međunarodnog suda pravde, strah od Revizije presude i negiranje njezina  smisla i značaja.

Članovi Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca u ovom slučaju  pozivaju  na poštivanje razlike između  između prava i politike, jer kada se  poništava   ta razlika   negira  se pravo žrtava na pravdu.

U nastavku sjednice Skupštine izabrani su članovi u organima VKBI, na trogodišnji mandatni period 2017-2020. godine.

U Upravni odbor Vijeća izabrani su: prof.dr. Enver Imamović, prof.dr. Hilmo Neimarlija, prof.dr. Elmir Sadiković, prof.dr Hasnija Tuna-Muratagić, prof.dr. Husnija Kamberović, prof.dr. Senadin Lavić, dr. Haris Silajdžić, prof.dr. Faris Gavrankapetanović i Fadila Memišević, prof.

U Nadzorni odbor izabrani su: dr. Džemal Najetović, prof.dr. Šekib Sokolović i porf.dr. Enra Suljić, a u Sud časti izabrani su: mr. Avdo Hebib, prof.dr. Ismet Dizdarević i Azra Smajović.

 

NV

Na vrh