Vlada Japana dodijelila grant od 377.000 KM za obnovu škola i sanitetsko vozilo

3. Mar 2017. | 11:32 | NV
FNA_46754

Vlada Japana odlučila je dodijeliti grant od 377.000 KM za projekte obnove osnovnih škola u Šekovićima, Banovićima i Bratuncu, te projekt nabavke ambulantnog vozila Domu zdravlja Sanski Most.

Ugovore o dodjeli granta jučer su u Ambasadi Japana u Sarajevu potpisali japanski ambasador u BiH Kazuya Ogawa, direktori osnovnih škola “Branko Radičević” u Bratunacu Savo Milošević, OŠ “Banovići” Enisa Lapandić, OŠ “Jovan Dučić” u Šekovićima Milica Vasilić, te direktor Doma zdravlja Sanski Most Hajrudin Bošković.

Za Projekt obnove Osnovne škole “Jovan Dučić” u Šekovićima grant je 139.000, za Projekt obnove Osnovne škole “Banovići” u Banovićima oko 90.000, a za Projekt obnove Osnovne škole “Branko Radičević” u Bratuncu 89.000 KM.

Ovim sredstvima će u školama biti omogućena zamjena oštećene stolarije, kao što su prozori, krovovi i vrata, te renoviranje školskih zgrada, čime će biti poboljšan ambijent obrazovanja za oko 1.500 i 210 nastavnika i školskog osoblja u tri osnovne škole.

Također je vlada Japana odobrila 61.000 KM za Projekt nabavke ambulantnog vozila za Dom zdravlja Sanski Most koji ima samo jedno sanitetsko vozilo, a koje je donirao Japan 2006. godine. Zahvaljujući ovom projektu, pacijentima će biti pružena adekvatna medicinska njega, kao i transportne usluge novim ambulantnim vozilom.

“Nadam se da će se  implementacijom ovih projekata unaprijediti ambijent osnovnog obrazovanja u BiH i očekujem da će se obnovljeni objekti u tri osnovne škole i novo ambulantno vozilo pravilno održavati dugi niz godina i da će se njima upravljati na adekvatan način”, kazao je ambasador Ogawa.

Podsjetio je da je Japan jedan od najvećih donatora na bilateralnom nivou u BiH. Unutar GAGP programa pomoći Japana BiH, koji je dosegao više od 17 miliona eura ili oko 35 miliona KM u proteklih 20 godina, pokriveni su vitalni sektori kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivreda, zaštita okoliša, infrastruktura, kultura itd.

“Japan će nastaviti s podrškom BiH, s ciljem doprinosa društveno-ekonomskom razvoju u ovim ključnim oblastima”,  zaključio je Ogawa.

Direktori škola i Doma zdravlja Milošević, Lapandić, Vasilić i Bošković zavalili su ambasadoru Ogawi, vladi i narodu Japana što su prepoznali probleme obrazovanja u BiH, te naglasili da je ova vrsta pomoći državi BiH pokazatelj i dokaz trajnog prijateljstva Japana i BiH.

 

NV / Fena

Na vrh