Vlada pozvala vojsku da osigura Islamabad, a oslobađanje osumnjičenog za napad u Mumbaiju naljutilo SAD

26. Nov 2017. | 07:58 | NV
pakistan protesti

Pakistanska vlada pozvala je vojsku da obezbjedi Islamabad, gdje je u sukobu policije i demonstaranata jučer poginula najmanje jedna osoba, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, prenosi Beta.

“Vlada (…) je odobrila raspoređivanje dovoljnog broja pripadnika vojske (…) kao podršku civilnoj vlasti radi održavanja reda na teritoriji Islamabada od 25. novembra do novog naređenja”, navodi se u saopštenju. Zahtjev je uputila gradska vlast Islamabada. Vojska nije komentarisala stanje.

Portparol policije Islamabada je naveo da je jedan policajac umro pošto je pogođen kamenom u glavu. Ukupno je povrijeđeno najmanje 190 ljudi, od čega 137 policajaca.

Ranije je načelnik generalštaba Qamar Javed Bajwa telefonirao premijeru Shahidu Khaqanu Abbasiu i savjetovao mu da situaciju rješi “mirno”. Portparol generala Bajwe je naveo da je general rekao da “nasilje (…) nije u nacionalnom interesu”.

Odluka je donijeta pošto policijska akcija jučer ujutro nije uspjela da savlada oko 2.000 demonstranata koji od 6. novembra blokiraju glavni prilaz Islamabadu. U operaciji je učestvovalo oko 8.500 policajaca i pripadnika paravojnih formacija, navodi Beta.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija je bacala suzavac i pucala gumenim mecima, a demonstranti su bacali kamenice i druge stvari i zapalili više policijskih vozila.

Prema jednom izvoru na visokoj poziciji u policiji, operacije su obustavljene popodne i nisu nastavljene do predvečeri.

Proteste predvodi malo poznata religijska grupa Tehreek-i-Labaik. Oni traže ostavku ministra pravde zbog prijedloga o ukidanju kontroverznog zakona o blasfemiji.

“Na hiljade nas je. Nećemo otići. Borit ćemo se do kraja”, istaknuo je glasnogovornik stranke Ejaz Ashrafi, prenosi Hina.

Tehreek-e-Labaik je, piše Hina, jedan od dva nova radikalna vjerska pokreta nastala u posljednjim mjesecima i čini se da će igrati veliku ulogu na izborima koji trebaju biti održani do ljeta iduće godine. Usprkos tome, ne čini se da su sposobni dobiti većinu u parlamentu.

Do dolaska večeri su se protesti proširili i na druge velike gradove, a demonstranti nose štapove i u nekim područjima napadaju automobile. Novi demonstranti su se priključili kampu u Faizabadu, u predgrađu Islamabada, te u sukobima s policijom.

Privatnim televizijama je naređeno da prekinu program, pa funkcioniraju samo one državne.

 

Sukob sa SAD: Washington poručio da će Pakistan snositi posljedice

Protesti nisu jedini problem sa kojim se suočavaju vlasti Pakistana.

Bijela kuća je objavila sinoć da će biti posljedica za američko-pakistanske odnose ako Islamabad ne pritvori i ne podnese tužbu protiv nedavno oslobođenog Hafiza Saeeda za kojeg se tvrdi da stoji iza terorističkog napada u Mumbaiju 2008. godine, prenijela je Hina.

Pakistanski sud u srijedu je naredio puštanje Hafiza Saeeda koji je u januaru stavljen u kućni pritvor nakon što je godinama živio slobodno u Pakistanu, na što Sjedinjene Države nisu gledale blagonaklono.

Njegova sloboda je razljutila i Indiju, regionalnog neprijatelja Pakistana.

Bijela kuća je u subotu pozvala Islamabad da uhapsi Saeeda i da ga optuži za napad u Bombaju u kojemu je ubijeno 166 osoba, uključujući američke državljane.

“Ako Pakistan ne poduzme nešto da zakonski pritvori Saeeda i optuži ga za njegove zločine, to će nedjelovanje imati posljedice za bilateralne odnose i za ugled te države u svijetu”, saopštila je Bijela kuća.

Ovo je prvi put da su Sjedinjene Države ustvrdile da nedavna odluka može imati utjecaja na odnose između te dvije države koje su saveznice, no jedna na drugu gledaju sa sumnjom.

Saeed je više puta odbacio tvrdnje da je sudjelovao u napadima u Mumbaiju u kojemu je 10 naoružanih terorista napalo nekoliko meta, uključujući dva luksuzna hotela, židovski centar i želježničku stanicu.

Taj incident koji je trajao nekoliko dana je doveo nuklearno naoružani Pakistan i Indiju na rub rata.

Sjedinjene Države su ponudile 10 miliona dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja i osuđivanja Saeeda koji vodi skupinu Jamaat-ud-Dawa čiji članovi tvrdi da je riječ o humanitarnoj organizaciji, no Washington smatra da iza nje stoji militantna skupina Lashkar-eTaiba.

 

NV / Beta / Hina

Na vrh