Vlasi: Ponovo su u usponu politike koje su dovele do krvavih događaja

28. May 2017. | 21:41 | NV
azem-vllasi-34623

Gost današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 bio je dugogodišnji istaknuti funkcioner bivše Jugoslavije Azem Vlasi, piše Patria.

Današnja tema bila je “Kako prevazilaziti izazove regionalne (ne) stabilnosti?, a Vlasi je kazao kako civilno društvo može dati mnogo u postizanju mira i stabilnosti u regionu.

“Smatramo da osim vlada i vladinih politika ima puno drugih potencijala da kroz civilno društvo svojim javnim djelovanjem damo doprinos miru i stabilnosti. Danas je to potrebno i više nego do sada jer su opet u porastu neke stare tendencije i politike koje su na ovim prostorima dovele do krvavih događaja”, rekao je Vlasi.

On je istakao kako bi odnosi između Kosova i BiH mogli biti još bolji. Istakao je kako Kosovo nema nekih velikih problema s državama bivše Jugoslavije, osim sa Srbijom, s kojom je potrebno u hodu riješavati neke stare probleme.

“I normalni odnosi između BiH i Kosova će itekako doprinijeti stabilnosti u regiji, jer smo na jednoj veoma važnoj geopolitičkoj liniji”, poručio je Vlasi.

Azem Vlasi će u Sarajevu promovisati knjigu “Kosovo: nezaboravni početak” u kojima opisuje mnoge važne događaje koji su doprinijeli raspadu Jugoslavije.

 

NV / NAP

Na vrh