VSTV: U prvom kvartalu sudovi riješili 60.339 najstarijih predmeta

12. Apr 2017. | 11:30 | NV
VSTVBiH

Sudovi u BiH su u prva tri mjeseca 2017. godine riješili 60.339 najstarijih predmeta što je dodatno doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a tim i pravosuđa u cjelini.

Ovo su najnoviji rezultati aktivnosti praćenja procesa rješavanja starih predmeta, jedne od primarnih aktivnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine kojom se osigurava da sudovi u potpunosti poštuju ispunjenje svojih planova rješavanja predmeta i do kraja perioda za koji se donosi plan uspješno realiziraju iste.

Sudovi su planovima za rješavanje predmeta u 2017. godini predvidjeli riješiti 156.320  najstarijih predmeta. Od prvostepenih sudova (općinski, osnovni i okružni privredni) se očekivalo da u prvom kvartalu ostvare minimalno 25% svojih planova. Međutim, analiza je pokazala da su realizovali plan u jednakom ili većem procentu od očekivanog te su u prosjeku ostvarili 36% plana.

Generalno gledajući, zahvaljujući ovoj aktivnosti čija implementacija je započela 2010. godine  dolazi do kontinuiranog smanjenja broja neriješenih starih predmeta i do danas putem planova sudovi su riješili 720.000 najstarijih predmeta što svakako utiče i na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta i skraćivanje trajanja postupaka u sudovima, saopćeno je iz VSTV-a.

 

 

NV

Oznake:

Na vrh