Vučić: Čekamo Albance i međunarodnu zajednicu za ZSO

27. Dec 2016. | 11:48 | NV
293928

Da li će Srbi čekati još do Sretenja (15. i 16. februar – Dan državnosti Srbije), a onda formirati sami Zajednicu srpskih opština, kako je najavio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, premijer Vučić nije precizno odgovorio, rekavši da je to jedna od ideja.

Upozorio je,,međutuim, odgovarajući novinarima na pres skonferenciji u Grabovcu kod Obrenovca, da odgovor Albanaca i međunarodne zajednice se čeka, da Srbija nije išla na silu u toj priči, te da će on vjerovatno Božić dočekati sa Srbima na Kosovu.

“To je jedna od ideja, da čekamo do Sretenja. Ali vi imate Briselski sporazum, imate obaveze koje ste preuzeli a oni umjesto da se bave ispunjavanjem svojih obaveza pokušavaju da se bave kupovinom Srba”, izjavio je Vučić i poručio: “Ako ste mislili da Srbi nemaju odgovor, pogriješili ste.”

Upitan da komentariše sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova, a povodom aktuelnog sukoba pristalica SNS i PS, Vučić je rekao da je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije na jedistvo i da se držimo odluka do kojih su došli zajedno.

Podsjetimo, Zajednica srpskih opština (ZSO) je ideja Srbije da na Kosovu stvori političko tijelo koje će odlučivati o Srbima na Kosovu. Iako je kosovska vlada taj plan prihvatila, u zadnje vrijeme pokušava da tu odluku redefiniše strahujući od formiranja “nove Republike Srpske.” Diplomatska igra se vodi zajedno sa Briselom, a mnogi strahuju od sukoba na Kosovu, ili barem sukoba na relaciji Beograd-Brisel-Priština, ukoliko se ne pronađe zajednički dogovor.

 

NV / Tanjug

 

Na vrh