Vučić: Dogovor dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu, Srba i Albanaca, ključni za mir i stabilnost

10. Aug 2017. | 11:04 | NV
vucic

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da Srbiju nerješeno pitanje Kosova mnogo košta, da su zato sve ideje o rješavanju kosovskog pitanja dobrodošle, te da je važno da se od septembra dijalog dodatno institucionalizuje.

“Postavlja se suštinsko pitanje, da li ćemo imati dovoljno hrabrosti da sebi pogledamo u oči i kažemo ovo je realno, a ovo nije i da onda dođemo do ozbiljnih rješenja”, rekao je Vučić gostujući na TV Pink i dodao da “nije na njemu da ima ‘gotovo’ mišljenje” već da sasluša ljude i da se zajednički dodje do rješenja.

Prema njegovim riječima, na njemu je da nađe nezadovoljavajuće rješenje, jer samo takvo može biti kompromisno.

“Sve ideje su dobrodošle, sve slušam, neophodno je da se dijalog dodatno institucionalizuje u naučnim forumima, u crkvi, sa civilnim društvom, da razgovaramo o svemu, … da vidimo šta možemo da očekujemo od budućnosti i šta su posljedice jedne i druge opcije”, rekao je Vučić komentarišući dvije opcije o kojima se govori u javnosti da po pitanju Kosova ne treba ništa raditi ili da sve treba predati Albancima.

Vučić je rekao da nije pristalica teorija “odrecite se svega i tako ćete dobiti sve” jer su stvari mnogo složenije.

Na pitanje koliko Srbiju košta nerješen problem sa Albancima, Vučić je rekao “mnogo”.

“Nikada ne volim da govorim o tome, naša državna kasa bila bi značajno punija, kako god da rješimo problem, sa druge strane rješavanje dugoročnog odnosa sa Albancima oslobađa energiju, zajednički možete da lobirate, a ne jedni protiv drugih, Srbiji približavate luku Drač, Albancima otvarate puteve kroz Srbiju, da nam ostavljaju novac i ne idu tri dana duže do Evrope, preko Crne Gore i Hrvatske”, rekao je Vučić.

On je podsjetio da u razgovorima sa Prištinom učestvuje pet godina i da zajedno sa još nekoliko ljudi zna svaki detalj, detalj svakog privrednog subjekta na Kosovu, kao što su Gazivode, Valač, da je izučio hiljade i hiljade stranica i da je svjestan toga koliko je to složen i komplikovan problem.

Važno je, ocijenio je Vućić da se sa Albancima urede odnosi i to jednom za svagda, jer kako je ocijenio “ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji sjever-jug na Zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina rješili smo 80 posto naših političkih problema”.

“Moja nada nije velika, ali ne bih ulazio u to da ta nada ne postoji”, rekao je Vučić i dodao da je svjestan da mu Srbija neće oprostiti bez obzira kakav kompromis napravi. Dodao je da zna posljedice i političke i lične za onoga ko u tome učestvuje.

Potrebna su nam strateška partnerstva sa Albancima, jer su oni nacija u narastanju za razliku od nas, rekao je Vučić i dodao da također preostaje i rješavanje pitanja odnosa sa Bošnjacima.

Prema Vučiću, kada je riječ o rješavanju kosovskog pitanja, ne odlučuje se o prošlosti i sadašnjosti već o budućnosti.

Vučić je dodao da je zahvalan reditelju Dušanu Kovačeviću koji je govorio o kosovskom pitanju i budućnosti Srbije na otvoren način, a kako je rekao, zahvalnost iskazuje jer se naslušao junaka koji bi sve branili tuđim, a ne svojim srcem.

 

NV / Beta

Na vrh