Vučić i Zvizdić: Opredijeljeni smo za mir i dobre odnose Srbije i BiH

23. Jan 2017. | 15:07 | NV
susret(12)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon održanog sastanka održali su press konferenciju na kojoj su izneseni detalji današnjih susreta delegacija dvije države, piše bh. novinska agencija Patria.

Vučić je kazao da je razgovorano o odnosima, političkoj situaciji i napomenuo da je iskreno opredjeljenje i BiH i Srbije mir, ali da mnogi ne razumiju značaj.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, a Srbija svake godine bilježi povećanje izvoza u BiH.

Posebno se razgovaralo o putnoj komunikaciji te je istaknuto da se očekuje od Parlamenta BiH odgovor za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

„Važno nam je da što prije i što bolje spojimo Beograd i Sarajevo, a govorili smo i o modernizaciji pruge Beograd-Sarajevo“, rekao je Vučić.

Također Vučić je kazao da Srbija neće uvesti sankcije Miloradu Dodiku nakon što su to učinile SAD.

„Ne želimo se miješati u unutrašnje stvari BiH. Poštujemo BiH kao državu, kao što poštujemo RS kao entitet unutar države BiH, kazao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije. Srbija podržava teoritorijalni integritet BiH, suverentitet BiH, kako podržava i entitetski integritet. Za nas to nikada nije bilo sporno“, kazao je Vučić.

Jedno od pitanja odnosilo se i na istragu oko napada na premijera Vučića u Potočarima 2015. godine.

Premijer Zvizdić kazao je da nadležne institucije aktivno rade na tom pitanju i imaju punu podršku.

„Mi zahtijevamo da se pronađu sudionici jednog događaja koji je u tom trenutku bacio sjenu na naše odnose i na našu dobrodošlicu ali moramo znati ko je to uradio i izvorište kako bi se jedna posjeta koja je hrabra pretvorila u jedan takav događaj. Izvinio sam se u ime institucija BiH, iako nismo bili zaduženi za organizaciju i očekujem da će istraga završiti što prije“, rekao je Zvizdić.

NV / nap.ba

Na vrh