Vučić: Iz Sarajeva šaljem poruku koja neke neće obradovati, ali Srbija je iskreni prijatelj BiH

7. Sep 2017. | 16:28 | NV
press(12)

Dragan Čović i Aleksandar Vučić istakli su nakon današnjeg sastanka članova Predsjedništva BiH i srbijanskog predsjednika da je bio iskren i konstruktivan razgovor na kojem su otvorena brojna pitanja te da je ovo početak jednog novog odnosa između dvije države, piše agencija Patria.

Čović je kazao da je razgovarano o temama kako povezati Sarajevo i Beograd, ojačati saradnju u energetskom sektoru i infrastrukturnim projektima. Posebno je istaknut značaj robne razmjene između BiH i Srbije.

Čović je kazao da će Srbija biti država partner naredne godine na Privrednom sajmu u Mostaru, jer je ta država jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera BiH.

“Nadam se da naše poruke sutra biti potvrđene od nosilaca izvršne vlasti i da dolazi novo vrijeme odnosa između naše dvije zemlje”, kazao je Čović.

Vučić se zahvalio na gostoprimstvu članovima Predsjedništva BiH te je kazao da je Srbija iskreni prijatelj BiH i to će se pokazati u narednim mjesecima, ali i decenijama.

“Za nas je najvažnije da se tri naroda dogovaraju i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum. U drugo se mi ne miješamo”, kazao je Vučić.

On je kazao da stvari koje je danas poručio iz Sarajeva neke neće obradovati, pa čak i njegove glasače, ali da je kao srbijanski predsjednik došao reći da je Srbija iskreni i pravi prijatelj BiH.

“To prijateljstvo pokazujemo kroz poštivanje teritorijalnog integriteta i jačanje ekonomskih i svih drugih veza. Trgovinska razmjena vrijedna je 550 miliona eura između BiH i Srbije.”

Danas je bilo riječi i o pitanjima granice te je istaknuto da će Komisije koje se formiraju ubrazati i pitanje razgraničenja dvije države.

“Blizu smo da pronađemo takvo rješenje i to bi bio izvanredan signal i za cijeli region i za BiH i da smo u stanju da razgovaramo jedni s drugima. Također smo razgovarali o infrastrukturnim projektima, trgovini, turizmu. Dodatno povezivanje Sarajeva i Beograda doprinijelo bi boljim odnosima. Svih 11 mostova koji spajaju Srbiju i BiH bit će rekonstruisani”, kazao je Vučić.

Također, Vučić je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH za uzvratnu posjetu koja bi se mogla dogoditi i do kraja ove godine.

Posebno je bilo riječi o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, ali da se unutar BiH mora postići dogovor trase autoputa.

“Mislim da smo u stanju da gledamo u budućnost i da jedni drugima kažemo sve što imamo. Nemam običaj da se nikome dodvoravam, ali želim da zbog građana u BiH i Bošnjaka i Hrvata i Srba da kažem da je Srbija prijatelj i da ćemo se ponašati kao prijatelj i da ćete to moći vidjeti u mjesecima i decenijama koje su nam pred nama”, kazao je Vučić.

Također, govoreći o naknadi štete zbog potapanja zemljišta zbog hidrolektrana Zvornik i Bajina Bašta Vučić je kazao da može postići dogovor oko toga.

“Srbija je uložila novac u te dvije hidroelektrane. Bošnjaci Bijeljine imaju veliku zemlju na teritoriji Srbije ali mislim da smo blizu rješenja. Mi imamo dug nakon potapanja zemljišta i te svoje obaveze nakon 26 godina želimo da izmirimo”, kazao je Vučić.

Vučić se na kraju zahvalio Sarajlijama na današnjem dočeku te je kazao da je na prste jedne ruke mogao nabrojati one koji bi mu “uputili loše riječi ili nešto gestikulirali“.

“Valjda i to nešto govori”, kazao je Vučić.

 

NV / NAP

Na vrh