Vučić: Nemamo godine za kosovsko pitanje, već samo mjesece

27. Sep 2017. | 07:57 | NV
vucic(79)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je “unutrašnji dijalog o Kosovu” već donio nešto dobro za Srbiju, a to je da građani bolje znaju šta se na Kosovu dešava, “ne žive u mitskoj prošlosti, ali ni u uvjerenju da smo sve izgubili”.

“Dijalog treba da dovede do nečega dobrog za našu zemlju, već je donio, naši ljudi sada bolje znaju šta se tamo dešava, ne živimo u mitskoj prošlosti, ali ni u tome da smo sve izgubili”, rekao je Vučić na RTS-u i naveo da će unutrašnji dijalog trajati nekoliko mjeseci.

Vučić je rekao da u tom dijalogu on neće “kandidovati teme”.

“Željeću da slušam, a onda ću hrabro da kažem šta je realno i šta je moguće, to je ono najvažnije što treba da se dogodi”, rekao je Vučić.

Upitan koliko je vremena za to potrebno, Vučić je rekao da su neophodni mjeseci, “jer godine nemamo”.

Upitan da li vjeruje da će se pitanje odnosa Srba i Albanca “riješiti jednom zauvijek”, Vučić je rekao da se “plaši da neće”.

“Plašim se da nećemo, a volio bih da hoćemo”, rekao je Vučić i dodao da zna da nema idealnog rješenja.

Ponovio je da je neophodno naći kompromisno rješenje, dok je “zamrznuti konflikt kontradikcija, a ne rješenje”.

Na pitanje da li rješenje podrazumijeva potpisivanje sporazuma s Kosovom koji je visoka predstavnica EU Federica Mogherini već pripremila, odgovorio je sa “Ne!”.

“Ne postoji takav formulisan sporazum”, rekao je Vučić i dodao da to zna jer se sa Mogherini viđa “skoro svakodnevno”.

Ponovio je da Kosovo neće ući u UN, “osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo biti zadovoljni ako kažu: ‘Priznajte nezavisno Kosovo!’ “.

“Morate da razumijete da nema (te) odluke bez Srbije. Imamo narod na Kosovu, oko 120.000 ljudi, moramo da brinemo o njihovoj bezbjednosti, o našoj teritoriji, budućnosti a onda ne možete da dođete do idealnih rješenja ili će biti nerealna ili nemoguća. Rješenje nije neminovno”, naveo je Vučić.

Po njegovim riječima, šanse su za to male, “od jedan do tri oposto”.

“Rekao sam da ću politički da stradam u borbi za to, ali da bih mogao djeci da garantujem bolje sutra”, izjavio je Vučić.

Upitan po čemu smatra da će ostati upamćen, Vučić je naveo da će njegovi prethodnici Vojislav Koštunica i Boris Tadić ostati upamćeni po tome da je u njihovo vrijeme proglašena nezavisnost Kosova, da je iskorišten trenutak u kojem su se oni svađali, i to što je Srbija bila slaba, a da će on, Vučić biti zapamćen po tri stvari.

“Ja ću ostati upamćen po nekoliko stvari, prvo da sam sam otišao s vlasti jer nisu uspjeli da me pobjede, da sam sproveo prve teške reforme koje su Srbiju spasile bankrota i dovele na put reformi, i, treće, da sam rješavao neka pitanja u regionu. A, ako ne uspijem, biću upamćem da sam pokušao, a ako uspijem, kao čovjek koji je pomogao da Srbi imaju bolju budućnost”, rekao je Vučić.

Dodao je: “Otići ću kada uradimo najvažnije poslove i biću poštovan od građana Srbije”.

Komentarišući ocjenu nemačkih mdija da je hrabar potez pokrenuti dijalog, ali i tumačenje da time hoće da kaže Srbima da je Kosovo izgubljeno, Vučić je rekao da se ne bi borio da je Kosovo izgubljeno.

“Hoću Srbima da kažem da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se dopada, a da je izgubljeno, ne bih se za njega ovoliko borio”, rekao je Vučić za RTS.

 

NV / Beta

Na vrh