Vučić o Praljku: Ne bih taj čin nazivao kukavičkim i ne bih mu se rugao

30. Nov 2017. | 17:55 | NV
vucic4

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je odnos međunarodne zajednice prema Srbiji licemjeran i da se primjenjuju različiti aršini i kao primjer naveo odnos i reakcije na izjave koje su stigle od hrvatskih vlasti nakon presude Haškog tribunala predstavnicima bosanskih Hrvata.

Kometarišući reakcije hrvatskih vlasti nakon presude u srijedu prema kojoj je hrvatsko rukovodstvo krivo za udruženi zločinački poduhvat, Vučić je rekao da ne razumije kako uvijek neko od hrvatskih zvaničnika ko ne zna šta će sa sobom pomene Srbiju i Srbe.

“Ja sam zadovoljan jer mi umijemo da gledamo u svoje dvorište i što imamo mogućnost da donosimo odgovorne odluke. Ali nisam srezan zbog različitih aršina. Jer zamislite šta bi bilo da sam ja kao predsjednik, prije sedam dana poslije presude Mladiću za koju 95 posto građana smatra da je protivpravna i loša, rekao ono što su rekli oni, kao i oni koji bi trebalo da nam budu uzori iz EU. Da sam rekao da je presuda nepravedna i da ćemo se protiv nje boriti svim sredstvima i da dan kasnije idem na Pale da utješim te ljude”, rekao je Vučić.

On je dodao da je licemjerno što je Srbiji zamjerano što je u jednoj prilici penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim tribunalom, održao predavanje na Vojnoj akademiji.

“Jel to hoćete da nas napravite da nismo normalni? Da ono što važi za vas ne važi za nas? Jeste vi normalni? I poslije nam kažu da nismo nešto ispunili za poglavlja. Ko nije ispunio? Hoćete da vas molimo. Nećemo. Nemojte da otvorite nijedno poglavlje”, rekao je Vučić.

Komentarišući samoubistvo Slobodana Praljka u sudnici Haškog tribunala, Vučić je rekao “da taj čin ne bi nazvao kukavičkim i ne bi mu se rugao”, ali da bi imao što šta da poruči ljudima u EU zbog različitih aršina.

 

NV / Beta

Na vrh