Vučić: Ujednačiti školske programe u Srbiji i Republici Srpskoj

2. Sep 2017. | 22:01 | NV
dodik i vucic obrazovanje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u  Beogradu nakon sastanka najviših predstavnika Srbije i bh. entiteta Republika Srpska da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Deklaracija će, rekao je, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, historije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-historijskog nasljeđa i obrazovanje na srpskom jeziku.

“Za ostvarivanje tih prava biće formiran budžetski fond, a biće i redefinirano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu“, rekao je Vučić. Dodao je da će Srbija i RS raditi na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organiziranju đačkih ekskurzija, omladinskih kampova i ljetnih i zimskih škola u Srbiji i RS.

Predsjednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku se govorili i o ekonomskoj saradnji između Srbije i bh. entiteta.

 

NV / NAP

Na vrh