Vučićev kabinet: Srbija ne želi pripajanje Republike Srpske

21. Nov 2017. | 12:16 | NV
dodik

Vlast u Srbiji ne želi pripajanje entiteta Republika Srpska Srbiji, komentar je koji je list Danas dobio u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na pitanje o najnovijoj izjavi Milorada Dodika, predsjednika RS, a koji je, tokom intervjua za Deutsche Welle (DW), nacrtao mapu Zapadnog Balkana.

Taj bosanskohercegovački entitet Dodik je nacrtao u sastavu Srbije, baš kao i sjever Kosova.

Kako su za Danas rekli sagovornici iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija je jedina prepreka otcjepljenju Republike Srbije od Bosne i Hercegovine, što je, kažu u kabinetu predsjednika Srbije, i sam Milorad Dodik rekao u pomenutom intervjuu.

Milorad Dodik je u intervjuu za DW rekao da BiH neće opstati ni u kakvom obliku, da je to “propala država”, kao i da Srbi “nisu bez alternative”.

 

Stojanović: Promjena granica je moguća samo ratom

“Milorad Dodik samo potvrđuje da se od ratnog programa iz devedesetih godina nije pomjerilo ni za kvadratni metar”, komentariše za Danas historičarka Dubravka Stojanović Dodikovu mapu Zapadnog Balkana.

Ona ističe da “smo zbog toga ušli u ratove”. “A onda smo izgubili četiri rata. Sad je, izgleda, procijenjeno da opet može sve to iz početka. Ni Republika Srpska ni sjever Kosova se ne mogu pripajati Srbiji bez rata, to je svakome potpuno jasno”, ističe sagovornica Danasa.

Upitana da ocijeni ponašanje Beograda kada je o ovoj temi riječ, Dubravka Stojanović uzvraća pitanjem: “Pa, kao Dodik to sam smišlja?”

“Slobodan Milošević je jednom prekinuo sa Radovanom Karadžićem, pa se to tada i te kako vidjelo. Sad nema reakcije Beograda koja bi pokazala makar minimalno neslaganje. Politika nije psihoanaliza, mora se čuti i vidjeti reakcija na ovako avanturističke izjave”, smatra sagovornica ovog beogradskog lista.

Na pitanje kako vidi izjave zvaničnika o tome da podržavaju cijelovitost BiH, ona zaključuje: “Neka kažu to oštro, pa da vidimo.”

 

Vučićeve dramske reakcije

Predsjednik RS je u intervjuu za DW u direktnu vezu doveo nezavisnost Kosova s nezavisnošću Republike Srpske. “Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i Kosova i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sljedeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge”, rekao je Dodik. On je istakao da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

“Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili”, kaže on. Dodik je nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno, pri čemu sjever pripada Srbiji. Predsjednik RS je naveo i da referendum o nezavisnosti Republike Srpske trenutno nije institucionalna tema. “Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Spekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije”, rekao je Dodik.

On je sve ovo rekao u intervjuu koji je sniman polovinom oktobra, prije objavljivanja intervjua sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u kojem je rekao da misli da bi BiH trebala da prizna Kosovo, ali da je to trenutno nemoguće zbog protivljenja predstavnika Srba u institucijama BiH. To je izazvalo oštru i, prema mnogim ocijenama, neprimjerenu reakciju Beograda, gdje su predstavnici vlasti čak sazvali hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, ostavljajući javnosti i građanima Srbije da tumače taj potez kao reakciju na realnu opasnost ugroženosti njihove sigurnosti.

 

Bajkovit plan i protivljenje Prištine

Kada je riječ o podjeli Kosova, odnosno razmjeni teritorija – sjever Kosova za Preševsku dolinu, o kojoj je Danas izvjestio prošle sedmice, kao mogućem tajnom planu Beograda i Prištine, sagovornici iz krugova bliskih Vladi Srbije su rekli da bi takav ishod bio poželjan za Srbiju, ali i da je “bajkovit”.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je čak javno predlagao razmjenu teritorije, ali je ona javno sa Kosovo bila odbijena.

 

NV

Na vrh