Washington pozvao Moskvu da poštuje prekid vatre u Ukrajini

26. Feb 2017. | 21:19 | NV
51566

Sjedinjene Američke Države su danas pozvale Rusiju i separatističke snage koje ona podržava u istočnoj Ukrajini, da “odmah” počnu da poštuju novo primirje koje je formalno na snazi od 20. februara.

“Pozivamo Rusiju i separatističke snage koje ona podržava, da odmah počnu da poštuju prekid vatre, da povuku svo teško naoružanje i omoguće potpun i nesmetan pristup posmatračima OSCE-a”, piše u saopštenju portparola američkog State Departmenta Marka Tonera.

Šesnaest ukrajinskih vojnika je ranjeno posljednjih dana u sukobima u istočnoj Ukrajini, gdje su pro-ruski pobunjenici u petak zaplijenili robotsku izviđačku letjelicu OSCE-a, saopštila je u subotu ukrajinski vojska.

“Sjedinjene Države pomno prate rastuće nasilje u istočnoj Ukrajini posljednjih nekoliko nedelja i konstantan neuspjeh pro-ruskih separatističkih snaga da poštuju prekid vatre po sporazumu iz Minska”, ukazao je State Department u tekstu koji je agencija AFP ocijenila kao oštar.

“Osuđujemo gađanje posmatrača iz posebne posmatračke misije OSCE-a u petak, i oduzimanje letjelice što su uradile pro-ruske separatističke snage. Nužno je da te snage obustave napade na civilne objekte, uključujući postrojenje za prečišćavanje vode u Donjecku”, dodao je Toner.

Više od dvije nedelje od ponovnog izbijanja nasilja, sa tridesetak mrtvih i uz propast i najnovijeg sporazuma o primirju, novo primirje su najavili ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Pavlo Klimkin. Taj prekid vatre je formalno stupio na snagu 20. februara.

Sukob pro-ruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini je izbio aprila 2014. godine. Do sada je poginulo više od 10.000 ljudi.

Sukob je bio razlog uvođenja sankcija Rusiji od strane Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a na šta je Rusija odgovorila sankcijama prema njima. U konačnici je sve to dovelo do velike krize u odnosima Zapada i Rusije.

 

NV / Beta

Na vrh