Wiener osiguranje preuzima Merkur osiguranje u BiH

1. Nov 2017. | 09:45 | NV
wiener

Vienna Insurance Group (VIG) dogovorio je preuzimanje Merkur Osiguranja d.d. u Bosni i Hercegovini. Sporazum o kupovini bh. podružnice Merkur International Holding AG potpisan je 30. oktobra 2017. Transakcija mora biti odobrena od bh. antimonopolskih vlasti, izvještava Indikator.ba.

Merkur, sa sjedištem u Sarajevu, osnovan je 2003. godine. Proizvodni portfelj uglavnom obuhvata životno osiguranje koje se prodaje putem finansijskih posrednika kao što su banke i brokeri osiguranja. Kompanija je u 2016. godini zabilježila bruto premiju od oko 14 miliona eura. Sveukupno, ima 4,4% tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini, ali učestvuje sa oko 21% na tržištu životnih osiguranja. Merkur ima oko 75 zaposlenika.

“Preuzimanje Merkura pomoći će nam da postignemo naš cilj proširenja portfelja proizvoda kako bismo uključili segment životnog osiguranja. Naša postojeća tvrtka u BiH do sada je prvenstveno bila usmjerena na neživotno osiguranje. Također ćemo dobiti dragocjenu menadžersku stručnost i značajno jačati našu prisutnost na tržištu. Naš udio na tržištu gotovo će se udvostručiti, a mi ćemo također poboljšati naš regionalni profil, jer ćemo stecanjem pojačati prisutnost u Federaciji Bosne i Hercegovine”, objasnio je Peter Höfinger, član odbora Bečkog odbora za osiguranje odgovoran za a.o. za Bosnu i Hercegovinu.

Wiener Osiguranje je u 2016. godini ostvarilo bruto premiju od oko 16 miliona eura, a ima tržišni udio od oko 5%. VIG će poboljšati svoje tržišni ranking na treće mjesto u Bosni i Hercegovini, sa sedme pozicije.

 

NV / indikator.ba

Na vrh