Wigemark: EU ne prihvata objašnjenja da blokada u BiH nastupa zbog izbora naredne godine

20. Jul 2017. | 23:06 | NV
vigemark6

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je da Evropska unija ne prihata objašnjenje da je do blokada pristupa Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici došlo zbog izbora naredne godine u BiH.

“Izbori su još uvijek daleko“, rekao je Wigemark u Banja Luci nakon sastanka sa premijerkom bh. entiteta Republika Srpska.

“EU je stava da domaće vlasti same moraju riješiti reformska pitanja, jer u protivnom usporavaju evropski proces. Za nas je neprihvatljivo da bilo koja stranka, iz vlasti ili iz opozicije, kaže da nije moguć dogovor i da pasivno sjede i čekaju razrješenje situacije. Suština podnošenja aplikacije za članstvo u EU je odgovorno liderstvo i djelovanje”, rekao je Wigemark.

Oko 500 miliona KM namjenjenih za finansiranje izgradnje tri dionice na autoputu 5C koji prolaz kroz BiH kao i proširenje Luke Brčko stavljeni su na čekanje zbog nepristupanja BiH Transportnoj zajednici 12. jula u Trstu. Vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska tražile su da BiH u Transportnoj zajednici predstavlja dva entitetska i državni ministar prometa BiH, sistemom rotacije, što je Evropska komija odbila.

Wigemark je rekao da očekuje da će BiH što prije pristupiti transportnoj zajednici. Državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko rekao je da bi se to mogo desiti već u septembru ove godine,  piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh