Xi Jinping: Za Kinu je Rusija vanjskopolitički prioritet

2. Nov 2017. | 07:59 | NV
jinping medvedev

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je na sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom da je Kina posvećena razvoju i produbljenju odnosa s Rusijom, prenosi Beta.

Xi Jinping je rekao da je Kina spremna da s Rusijom proširi saradnju u raznim oblastima i nastavi koordinaciju o međunarodnim pitanjima, prenijela je kineska agencija Xinhua.

“Želio bih da naglasim da je Rusija, kao naš najveći susjed i strateški partner, vanjskopolitički prioritet za Kinu”, rekao je kineski predsjednik.

Xi Jinping se založio da dvije zemlje povećaju sadržaj tehnološkh inovacija u svojoj saradnji i integrišu kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put” u Evroazijsku ekonomsku uniju, koja obuhvata neke zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i gdje dominira Rusija.

Kina i Rusija treba da sarađuju u razvoju i korišćtenju arktičkih pomorskih puteva da naprave “Put svile na ledu”, rekao je kineski predsjednik.

Medvedev je čestitao kineskom predsjedniku uspjeh Kongresa Komunističke partije i Kine i njegov reizbor za generalnog sekretara Centralnog komiteta partije.

“Mi razumijemo koliko su te odluke važne za razvoj nama prijateljske zemlje Kine i očekujemo da te odluke dalje prošire naše partnerstvo i obuhvatnu stratešku saradnju”, rekao je Medvedev, prenio je Tass.

 

NV

Na vrh