Za izgradnju ceste Svilaj-Odžak grant EIB-a vrijedan 50 miliona KM

27. Apr 2017. | 15:55 | NV
bevanda(4)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu – Koridor 5C ”Izgradnja dionice autoceste Svilaj-Odžak”, u vrijednosti 50 miliona KM (25,09 miliona eura), piše agencija Patria.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uslovi za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj-Odžak duge 10,7 km čime će se poboljšati cestovna infrastruktura.

Projekat uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju čiju će izgradnju finansirati BiH i Hrvatska u omjeru 50:50.

Ovaj grant je signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, a kako je najavljeno bit će odobreno još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

“EIB je od 2001. godine u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih preduzeća, energetike, okoliša i zdravstva. Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja nastavak potpore transportnom sektoru BiH”, rekao je Rivelini.

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

 

NV

Na vrh