Za rad 11 boračkih udružena Općina Vogošća izdvojila 170 000 maraka

19. Jan 2017. | 21:58 | NV
Vog

Danas su načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i predsjednici boračkih udruženja potpisali Ugovore o finansijskoj pomoći za realizaciju odobrenih projekata i troškova redovnog rada udruženja. Ugovori su potpisani na osnovu Odluke Općinskog načelnika o raspodjeli finansijskih sredstava boračkim udruženjima iz Budžeta Općine Vogošća za 2017. godinu kao i Pravilnika o načinu ostvarivanja materijalne podrške i kriterija za sufinansiranje boračkih udruženja, udruženja civilnih žrtava rata, udruženja logoraša i udruženja nestalih.

Sredstva u iznosu od 170 000 KM odobrena su Udruženju „RVI“ Vogošća, Organizaciji „Šehidskih porodica i porodica poginulih boraca“, Udruženju „JOB-Unija veterana“ općine Vogošća, Udruženje boraca „Bosnae – Zelene beretke“ Vogošća, Udruženje boraca „Patriotska liga“ Vogošća, Udruženje „Dobitnici najvećih ratnih priznanja“, Udruženje „Organizacija demobilisanih boraca 92-95“, Udruženje „Antifašista i boraca NOAR-a“ Vogošća, Udruženje „Porodice nestalih“ općine Vogošća, Udruženje „Logoraša“ općine Vogošća i Udruženje „Civilne žrtve rata“ općine Vogošća.

“Boračka udruženja svake godine imaju maksimalnu podršku od strane Općine Vogošća i načelnika Edina Smajića. Ono što mogu reći je da su boračka udruženja uglavnom naslonjena na općinski budžet i da Općina daje svoj maksimum kada su u pitanju boračka udruženja. Imamo jako dobru saradnju sa nadležnom službom kao i sa Općinskim vijećem. Boračka udruženja se trude i zalažu da opravdaju finansijska sredstva koja su dobili za realizaciju projekata. Kao predsjednik Koordinacije sa ponosom mogu reći da su vogošćanska boračka udruženja najbolje organizovana udruženja na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine“, istakao je Salem Numanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća.

Obaveza boračakih udruženja je da kroz svoj plan aktivnosti obilježe sve značajne datume Općine Vogošća kao i datume i aktivnosti od državnog značaja. Na svim manifestacijama i obilježavanjima koja organizuju boračka udruženja prisustvuje veliki broj boraca, građana a  posebno djece na koju treba da se prenesu istine i činjenice o herojskoj i časnoj borbi koju je vodila Armija Republike Bosne i Hercegovine.

 

Smajić: Sa udruženjima partnerski odnos

Načelnik Smajić je naglasio da Općina Vogošća sa boračkim udruženjima ima partnerski odnos. “U stalnim smo kontaktima, rješavamo tekuće probleme, planiramo aktivnosti za naredni period. Kao rezultat toga Vogošća svake godine ima sve kvalitetnije i posjećenije manifestacije. Ovom prilikom bih da pohvalim rad vogošćanskih boračkih udruženja, jer za ono što im dajemo pružaju nam puno više i sa ponosom mogu reći da smo jedna od najorganizovanijih lokalnih zajednica na području Bosne i Hercegovine“.

U ovoj godini je planirano da Općina Vogošća zajedno sa Koordinacijom boračkih udruženja Općine Vogošća, pokrene dva značajna projekta. Jedan je u organizaciji Udruženje boraca „Patriotska liga“ Vogošća i Udruženje boraca „Bosnae – Zelene beretke“ Vogošća, koji treba da poluči rezultate i da se 1. mart Dan državnosti BiH obilježi na dostojanstven način na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Općina Vogošća će kao sastavni dio te šire akcije koja će biti organizovana, upriličiti akciju pod nazivom „PODIGNI ZASTAVU“, gdje će cijela Vogošća biti obilježena državnim zastavama. Drugi projekat je obilježavanje 8. marta Dana žena, gdje će Kordinacija boračkih udruženja Općine Vogošća zajedno sa Općinom Vogošća upriliciti svečanu akademiju na koju će biti pozvane sve Vogošćanke koje su bile pripadnice Armije Republike Bosne i Hercegovine.

 

NV

Na vrh