Za sve privedene zbog nasilja u Sobranju Makedonije Tužilaštvo traži pritvor

28. Nov 2017. | 19:22 | NV
upad

Tužilaštvo Makedonije je danas zatražilo pritvor svih 36 osoba, među kojima su i nekoliko poslanika opozicionog VMRO DPMNE i bivši ministar unutrašnjih poslova, koji su privedeni pod sumnjom da su ugrozili ustavni poredak učestvovanjem u nasilju u Sobranju Makedonije 27. aprila, javila je agencija Makfaks.

Protiv svih njih Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako je ranije saopšilo, pokrenulo istragu zbog sumnje da su učestvovanjem u nasilju u parlamentu počinili krivično djelo “terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti”, za koje je predviđena kazna od najmanje 10 godina zatvora.

U vezi s namjerom suda da odredi pritvor poslanicima VMRO DPMNE Krstu Mukovskom, Žakilni Peševskoj i Ljubenu Arnaudovu, prethodno će morati da zatraži od Sobranja ukidanje poslaničkog imuniteta.

Ispred Krivičnog suda Skoplje 1, grupa pristalica opozicione VMRO DPMNE donedavnog premijera Nikole Gruevskog je oko 14.00 sati protestovala zbog hapšenja poslanika i stranačkih funkcionera. Oko suda je primjetno pojačano prisustvo policijskih specijalaca.

Oko sudskog kompleksa u Skoplju, gdje su jutros osumnjičeni privedeni na ispitivanje, nalaze se jake policijske snage, a opoziciona VMRO DPMNE je najavila i druge proteste.

Krajem aprila je više od 100 osoba, među kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka SDSM, DUI i Alijansa za Albance povrijeđeno kada su pristalice tada vladajuće VMRO DPMNE, uz pomoć poslanika te stranke, upale u Sobranj,e pošto je parlamentarna većina poslije višednevnog ometanja izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta.

 

NV / Beta

Na vrh