Zaev: Ivanov će na kraju ipak dati mandat da sastavimo vladu

5. Mar 2017. | 08:04 | NV
40733

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je predsjednika VMRO DPMNE Nikolu Gruevskog da “potpaljivanjem međuetničkih konflikata da bi spasao svoju kožu, uvodi Makedoniju u opasan scenario”.

“Manipulisanje građanima je banditizam zbog zaštite interesa kriminalne vlasti. Gruevski uvlači Makedoniju u opasan scenario, ali sve dok smo jedinstveni, to mu neće uspjeti”, rekao je Zaev u intervjuu za Televiziju 24.

Lider SDSM je istakao da je su građani izmanipulisani sadržinom takozvane albanske platforme i da je u javnosti plasirano mnogo neistina o tom dokumentu parlamentarnih partija Albanaca u Makedoniji, koji je postavljen kao uslov za formiranje vlade.

”Budalaština je da će biti kažnjavani svi koji ne govore albanski. U ovom momentu 33 opštine su dvojezične. Manipulišu ljudima tvrdeći da se uvodi dvojezičnost ili da će pare biti dvojezične. Takog nečeg nema, i nemojte da se plašite”, rekao je Zaev.

Lider opozicije, kome predsjednik države Gjorge Ivanov nije htio da dodijeli mandat za formiranje vlade, iako je obezbjedio većinu u Sobranju, izrazio je uvjerenje da će mu na kraju ipak dati mandat.

Za odluku Ivanova da mu ne da mandat, Zaev je rekao da je tu “novu blesavost” šefa države “svakako producirao Gruevski” koji ugrožava demokratske procese u Makedoniji.

“Mora Gjorge Ivanov da poništi svoju odluku i da kompletno poštuje Ustav. Tu je sve jasno kao bijeli dan. Svi izgovori da mi ne da mandat su smiješni”, rekao je Zaev, dodavši da je slijedeći korak izbor predsjednika makedonskog parlamenta.

Lider SDSM je odbacio mogućnost organizovanja novih ponovljenih poslaničkih izbora što traži VMRO DPMNE, jer zbog nefunkcionalnosti države Ivanov može da odbije da mandate da i poslije narednih izbora, na kojima smatra da će opozicija dobiti više poslanika.

Makedonski predsjednik Ivanov odbio je da mandat za formiranje vlade da lideru SDSM Zoranu Zaevu koji je, da bi formirao parlamentarnu većinu, prihvatio zajedničku deklaraciju albanskih stranaka, za koju Ivanov smatra da vodi “rušenju unitarnosti i državnosti” Makedonije.

Zaev je parlamentarnu većinu od 67 poslanika u parlamentu sa 120 mjesta, formirao sa tri stranke Albanaca u Makedoniji: DUI, Besa i Alijansa za Albance.

O napetoj i teškoj situaciji u Makedoniji pisalo je i Novo vrijeme.

 

NV / Beta

Na vrh