Zaev: Makedonija je postala motor razvoja regiona, imamo podršku međunarodne javnosti

8. Sep 2017. | 15:18 | NV
zaev(3)

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da Makedonija ima podršku međunarodne javnosti, ističući da je to trenutak koji ne smije propustiti i mora pokazati zrelost da bi ostvarila euroatlantske aspiracije, prenosi Srna.

“Oči međunarodne zajednice usmerili smo prema nama time što smo mudro i strpljivo od zemlje generatora krize Makedoniju pretvorili u motor razvoja regiona”, naglasio je Zaev sinoć na centralnoj proslavi Dana nezavisnosti Makedonije u krugu vlade u Skoplju.

On je naveo da postoje realne mogućnosti Makedonija dobije čistu preporuku, a zatim i datum za pregovore sa Evropskom unijom.

“Realne su nade da Makedonija može postati 30. članica NATO-a”, istakao je Zaev.

On je rekao da su ključni test za to lokalni izbori koje će “prvi put nakon 11 godina organizovati i sprovesti demokratska Vlada”.

Makedonija danas slavi Dan nezavisnosti. U okviru obilježavanja 26 godina nezavisnosti premijer i članovi Vlade danas će položiti cvijeće na grob preminulih predsjednika Kire Gligorova i Borisa Trajkovskog i pred spomenikom “Oslobodioci Skoplja”. U Sobranju će biti dodijeljena nagrada “8. septembar”.

Na referendumu održanom 8. septembra 1991. godine 95 odsto makedonskih građana koji su izašli na birališta glasali su za samostalnu Makedoniju. Održavanju referenduma prethodila je Deklaracija o nezavisnosti koju je makedonsko Sobranje usvojilo 25. januara 1991. godine.

 

NV

Na vrh