Zaev očekuje žestoku reakciju Rusije na namjeru Makedonije da uđe u NATO

5. Nov 2017. | 20:29 | NV
zoran zaev u crnoj gori 1 foto patria

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO “jedini mogući” izbor zvaničnog Skoplja, koje očekuje “žestoku” reakciju Rusije povodom aspiracije Makedonije da se pridruži NATO savezu.

Zaev je u intervjuu za podgorički radio “Antena M” kazao da vjeruje da će Makedonija biti prva sljedeća članica NATO i da je makedonska vlast “spremna” na “žestoku” reakciju Rusije kada dođe vrijeme za pristupanje Alijansi, “sličnu onoj koju je nedavno osjetila Crna Gora”.

“Mi smo spremni, jer moja zemlja nema alternativu. Želimo da unaprijedimo saradnju sa Rusijom, želimo da na primjer tamo što bolje prodamo paradajz, da što više prodamo kupus i sve proizvode. Ipak mi nemamo alternativu, naš izbor je Evropska unija i NATO”, rekao je Zaev.

Zvanična Moskva se oštro protivila ulasku Crne Gore u NATO, što je pogoršalo odnose dvije zemlje koji su na najnižem nivou od obnove crnogorske državnosti.

Tenzije su bile podignute unutar zemlje i zbog protivljenja proruskih saveznika u Crnoj Gori, a suđenje za navodni pokušaj terorizma treba da utvrdi da li je u Crnoj Gori prošle godine planiran prevrat kako bi se obustavio ulazak u NATO.

“Znam da je bilo i pokušaja likvidacije, dobro je što se na vrijeme reagovalo, sve je spriječeno… I sada neki analitičari kažu sad si ti na redu. Ako nešto treba da se desi, neka se desi. Ja sam se prihvatio posla premijera, moja zemlja treba lidera, spreman sam da donosim odluke kakve naši građani očekuju, po svaku cijenu, neka bude šta bude”, poručio je makedonski premijer.

 

NV / Beta

Na vrh