Zaev – Zvizdić: Makedonija i BiH su prijateljske zemlje, uskoro zajednička sjednica vlada

23. Jul 2017. | 15:46 | NV
Press 23-07-17 foto (12) (1)

Premijeri BiH i Makedonije Denis Zvizdić i Zoran Zaev istakli su danas da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja, te da saradnja dvije zemlje treba i bit će bolja. Današnji potpisani sporazumi tek su uvod u zajedničku saradnju dvije zemlje koja će rezultirati i zajedničkom sjednicom dvije vlade, piše agencija Patria.

Danas su potpisani Memorandum o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, te Program kulturne saradnje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva kulture Republike Makedonije potpisat će Adil Osmanović.

Premijer Zvizdić je kazao da je ovo tek početak jedne sadržajne, uspješne i dugotrajne saradnje koja će u narednom periodu biti obilježena velikim brojem međusobnih posjeta.

“Između BiH i Makedonije ne postoji nijedno otvoreno pitanje i naši odnosi su kavlitetni, prijateljski i ljudski. Obje zemlje su usmjerene ka euroatlantskim integracijama kao najvažnijim vanjskopolitičkim ciljevima”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da bi ekonomska saradnja mogla biti dodatno ojačana, sadržajnija.

“Ona je u prošloj godini bila na nivou nekih 300 miliona KM, ali ocijenili smo da bi ona mogla biti pojačana za minimalno 100 miliona KM imajući u vidu čitav spektar provzoda koje možemo plasirati između naše dvije države. Dodatno ćemo raditi na boljoj infrastrukturnoj povezanosti. Uvest ćemo i direktnu avioliniju između dva glavna grada (Sarajevo-Skoplje) u cilju jačanje turističke saradnje i posjeta”, kaže Zvizdić.

U septembru bi se mogli potpisati sporazumi vezani za ekonomsku saradnju, priznavanje dokumenata sve ono što će olakšati saradnju naših privrednika i što će dodatno povezati dvije države.

“Želimo pokazati da višenacionalne države mogu dobro funkcionirati i sarađivati”, kazao je Zvizdić kazavši da je Zaev zaslužio nagradu koja će mu biti uručena večeras u Mostaru.

Premijer Zaev zahvalio se na toploj dobrodošlici te je istakao da “prijatelji dolaze prijateljima”.

“Makedonija i BiH žele da idu naprijed i to se pokazalo i berlinskim procesom i Samitom u Trstu. Potpisali smo danas značajne sporazume u oblasti poljoprivrede i kulturne saradnje. To se odnosi i na zajednički nastup dvije zemlje i prema IPA fondovima i drugim projektima. Ovi memorandumi se se trebali odavno potpisati”, kazao je Zaev.

Istakao je da će se poboljšati saradnja u oblasti kulture na svakom mogućem nivou. Posebno je naveo značaj uzajamnog priznavanja dokumenata, vozačkih dozvola i ličnih karata.

“Očekujem da će već ove jeseni Zvizdić posjetiti Makedoniju i potpisati još sporazuma o saradnji, kao i da će doći do priznavanja dokumenata pa da građani dvije države mogu ući samo sa ličnim kartama. Nadam se da će građani ove dvije države moći uživati u ovim benefitima.”

Premijer Makedonije je kazao da želi čestitati Vijeću ministara u napretku ka putu u EU i da BiH što prije dođe do statusa kandidata.

“Mi vjerujemo da je različitost i multietničnost veliko bogatstvo i u BiH i u Makedoniji i da je to naša prednost. I to je jedna osnova i EU i to treba dalje da njegujemo. Mislim da je budućnost koju ćemo uskoro vidjeti i u BiH i u Makedoniji to da se političari jedne etničke skupine bore za prava drugih i to već vidimo u BiH.”

Zaev je pozvao građane BiH da posjete Makedoniju i da osjećaju Makedoniju kao svoju državu.

 

NV / NAP

Na vrh