Zakon o akcizama nije prošao, ništa od povećanja cijena goriva

10. May 2017. | 19:27 | NV
parlament(49)

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH poslanici su se nakon višesatne rasprave izjašnjavali o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžeto setu zakona o akcizama što je podržao 21 zastupnik, 14 je bilo protiv, dok je jedan bio suzdržan, piše Patria. Predlagač seta zakona bilo je Vijeće ministara BiH, a zakoni nisu dobili dovoljnu većinu.

Zakoni se sada vraćaju u drugu komisijsku fazu, i ukoliko negativan stav bude ponovljen zakoni se stavljaju van parlamentarne procedure.

Inače povećanjem akciza došlo bi do povećanja cijena goriva za 15 feninga, a predlagač Zakona je smatrao da je za nastavak izgradnje autoputa na Koridoru VC potrebno da se Zakon usvoji.

Podsjećamo, Zakon su na sjednici Komisije za budžet i finansije “oborili” Salko Sokolović (Nezavisni blok), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Zastupnici koji su podržali negativnu ocjenu Komisije za budžet i finansije svoju odluku su opravdali nepostojanjem mehanizma za zaštitu privrednika, te nedostatkom bilo kakvih ozbiljnih analiza kao i nejasnim utroškom prikupljenih sredstava.

 

NV / NAP

Na vrh