Kolumne>>

Zakon o šumama FBiH: Zašto šuti vlasnik šuma – institucije BiH?

8. Jun 2017. | 22:31 | Muharem Cero
muharem cero patria(9)

Pojašnjenje Kominikea Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) održan u prethodna dva dana u Sarajevu na razini političkih direktora, dato od Visokog predstavnika Valentina Inzka i njegovog zamjenika načelno je riješilo navodnu dilemu sadržine Zakona o šumama FBiH.

PIC-ov kominike je još jednom potvrdio da državna imovina (šume, šumsko zemljište, poljoprivredno zemljište) se nalazi u statusu privremene zabrane raspolaganja (prenosa vlasništva) do donošenja imovinsko-pravnog zakona koji bi ovu problematiku tretirao, a radi se o Zakonu o upravljanju, korištenju i raspolaganju državnom imovinom.
Svako prenošenje vlasništva nad imovinom koja je predmet zabrane shodno članu 2. Zakona o zabrani, ne bi moglo proizvoditi pravne učinke i bilo bi pravno ništavno.

Ova imovina jeste i može biti samo pravom korištenja, a ne jednostranog, neovlaštenog i protuustavnog izvlašćivanja države Bosne i Hercegovine kao jedinog titulara nad njom.

Da li i koliko je ‘kriza’ Vlade Federacije i Parlamenta FBiH u ovom slučaju samo produkovana zarad prikrivanja stvarnih problema bh. građana, ostaje tek da vidimo.

Slutiti je da ta ‘kriza’ jeste samo tek etnički poklik za nove homogenizacije u osvit predstojećih Općih izbora.

Znakovita je šutnja institucija Bosne i Hercegovine, Vlada Denisa Zvizdića (samoobmaniti proizvođači iluzija), Parlament BiH sa trojcem (bez kormilara) Šefikom Džaferovićem, Borjanom Krišto i Mladenom Bosićem, koje ne pokazuju znake namjere obavezujućeg pojašnjenja ustavno-pravnog statusa šuma i šumskog zemljišta BiH.

Dovoljno bi za takvo pojašnjenje bilo samo zorno iščitati jučerašnji PIC-ov kominike, i preslušati izjave Visokog predstavnika OHR-a i njegovog zamjenika.

Možda u ovoj ustavno-pravnoj imovinskoj priči i ima naivnih, ali sasvim sigurno nema nevinih.

Griješe oni, koji odgovornim za ovo čine resornog ministra Šemsudina Dedića. Pravi krivci su dobro skrivena mračna lica gurua političke logike nacionalno-feudalnih torova.

 

NV / NAP

Na vrh