Zamjenici ministrice odbrane BiH Sead Jusić i Boris Jerinić održali su sastanak s ambasadorom Slovačke u BiH

22. Feb 2017. | 17:56 | NV
22022017

Zamjenici ministrice odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić i Boris Jerinić održali su danas sastanak s ambasadorom Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Nj.E. Jánom Pšenicom.

Tokom sastanka se prvenstveno razgovaralo o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i aktivnostima kojima Ministarstvo obrane BiH doprinosi istom, s obzirom da je Slovačka Republika NATO kontakt zemlja za Bosnu i Hercegovinu, ali i o bilateralnim aktivnostima između dvije zemlje.

Predstavnici MO BiH su istaknuli da Slovačka Republika, a posebno njezine obrambene institucije, svojim iskustvom uveliko mogu doprinijeti ispunjavanju uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP-a) za BiH, ali i napretku naše zemlje u pogledu dostizanja NATO i EU standarda. Također, kazali su da MO BiH sa svoje strane u potpunosti doprinosi svim aktivnostima koje našu zemlju približavaju euroatlantskim integracijama, naglašavajući posebno značaj usvajanja dokumenta Pregled obrane.

Ambasador Pšenica je iskazao opredjeljenje Slovačke Republike da uloži maksimalne napore kako bi zemlje članice NATO-a bile upoznate s napretkom Bosne i Hercegovine u pogledu implementacije planiranih aktivnosti za ispunjenje uvjeta postavljenih pred BiH od strane NATO saveza.

U kontekstu odbrambene bilateralne suradnje obostrano je istaknuto da je u proteklom razdoblju ista bila na zadovoljavajućoj razini te da bi bilo obostrano korisno intenzivirati ju u budućnosti, posebno u području obuke i školovanja.

 

NV

Na vrh